• idag
  29 maj
  13°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Radikaliserad grön rörelse

Signerat
PUBLICERAD:
Rörelsen frontfigur, den blott 16-åriga Greta Thunberg, har på nolltid gått från att vara okänd till att bli den gröna rörelsen messiasfigur, skriver Daniel Persson.
Foto: Ronald Zak/AP
Det blir allt vanligare med krav på att demokratin måste sättas på undantag – sådana tenderar dock att bli lika permanenta som tillfälliga skatter, skriver Daniel Persson.

Den gröna rörelsen har radikaliserats avsevärt på kort tid. Frågan är nu hur mycket skada den gröna krutdurken kommer att orsaka innan rörelsen temporärt bränner ut sig själv.

Det börjar som alltid med alltmer högljudda och samstämmiga påståenden om att den är en fråga om liv och död. Vi måste agera nu, annars är det kört. Så har det låtit i decennier, men det som skiljer samtiden från den nära dåtiden är att det nu har bildats nära nog konsensus kring detta i offentligheten. Från politiker till skådespelare.

För en idéströmning som redan tidigt utvecklades i antimänsklig riktning är detta oerhört farligt. Det blir allt vanligare med krav på att demokratin måste sättas på undantag och påståenden om att det är människan själv som är problemet och aldrig kan sluta vara det.

Samtidigt ökar trycket på varje individ att agera. Rörelsen Fridays for future har tagit frågan om klimatkampen till gatan. Rörelsen frontfigur, 16-åriga Greta Thunberg, har på nolltid blivit den gröna rörelsen messiasfigur. Rörelsen är tydligt populistisk och konfliktorienterad. Vetenskapen sägs ha lösningen klar och politikerna borde bara genomföra den. Ofta kritiseras politiker för att inte ta till sig vad forskningen säger. Som om den hade en klar och enhetlig röst.

Därtill kämpar aktivisterna för att engagera alla människor i kampen. Det är viktigt. Thunberg själv ska snart bege sig på en sponsrad båtresa till Amerika, där hon det kommande året ska närvara vid två klimattoppmöten samt vila och ha roligt. De arma stackare som inte kan åka gratis båt över Atlanten uppmanar hon att fortsätta kampen. Det räcker inte längre att ungdomar åsidosätter sina studier och sin framtid, nu kräver rörelsen att vuxna strejkar.

Kravet kommer inte att tillmötesgås. På sin höjd lär en handfull redan frälsta aktivister lämna sina arbetsplatser. Verkligheten är en hårt normerande kraft. Men det visar hur snabbt radikaliseringen i den gröna rörelsen har gått. Om inte hjulen snurrar snabbare och snabbare kommer den tänkta revolutionen att komma av sig och planeten att gå under.

Rädslan för artens utdöende kopplas snabbt ihop med tankegodset om människans uselhet och kravet på individen att agera. Inte sällan paras idéerna med mottagarens befintliga föreställningar om att vissa grupper är värda att lämna planeten först. Världen är dessvärre full av människor som kan tänka sig att ventilera sin klimatångest genom ett kulregn eller ett bombattentat. Allt för klimatets skull. Det har skett förut och av gärningsmannens i El Paso eget manifest framgår också att han har resonerat i dessa banor.

Detta innebär inte att den som ställer krav i klimatets namn bär skuld för vad som hände i El Paso. Likväl bör vetskapen om hur dessa psykologiska mekanismer fungerar stämma till eftertanke. Människan är inte bara ett problem utan framförallt en del av lösningen. Kanske kan vi då slippa se fler våldsdåd sprungna ur den gröna paniken. Men att den gröna rörelsen besinnar sig är nog att hoppas på för mycket.

Daniel Persson

Svenska Nyhetsbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.