Hoppa till huvudinnehållet

Nu är förskolebygget i Årjäng i gång

Publicerad:
Förskolebarnen Harry, 3, Manee, 5, och Evelina, 4, hjälpte kommunalrådet Daniel Schützer (S) och kommunens projektledare Hussein Zeki att ta de första spadtagen i bygget av den nya förskolan.
Förskolebarnen Harry, 3, Manee, 5, och Evelina, 4, hjälpte kommunalrådet Daniel Schützer (S) och kommunens projektledare Hussein Zeki att ta de första spadtagen i bygget av den nya förskolan. Foto: Denny Jansson

Från gammal brandstation till en ny förskola i korslimmat trä från Grums.

På torsdagen togs det symboliska första spadtaget i bygget av Årjängs nya förskola av kommunalrådet Daniel Schützer (S) och flera förskolebarn.

Det var förskolebarnen som stod i centrum när det på torsdagen var dags att inleda bygget av den nya förskolan Regnbågen, som uppförs på tomten där Årjängs brandstation tidigare har legat.

Iförda stora gula reflexvästar och röda hjälmar greppade förskolebarnen spadarna för att hjälpa kommunalrådet Daniel Schützer att sätta spadarna i jorden.

– Det känns väldigt bra ur flera olika aspekter. Både att det blir en förskola till, vilket vi har tittat på under en längre tid, och att vi nu använder den här fina tomten, där det har tagit ett tag att komma fram till vad som skulle ersätta den gamla brandstationen, säger Daniel Schützer.

Och fortsätter:

– Det här är oerhört positivt och gör att vi kan hålla löftet om att vi inte ska ha kö inom barnomsorgen. Det gör även att kommunen har möjlighet att fortsätta växa.

Utrustade med gula reflexvästar och röda hjälmar hjälpte Harry, 3, Manee, 5, och Evelina, 4, till med stor entusiasm.
Utrustade med gula reflexvästar och röda hjälmar hjälpte Harry, 3, Manee, 5, och Evelina, 4, till med stor entusiasm. Foto: Denny Jansson

"Helt fantastiskt"

Den nya förskolan uppförs i två våningar och byggs med korslimmat trä. Med fyra avdelningar kommer förskolan att ge plats för 80 barn när den står klar om drygt ett år.

Då är det tänkt att barnen på förskolan Clara ska lämna sina provisoriska lokaler i Silbodalshemmet, beläget alldeles intill platsen där den nya förskolan nu byggs.

– Det känns jättebra, helt fantastiskt. Vi har fått vara med på resan hela vägen och var med senast i morse och bestämde färger och mattor. Det är en väldigt bra dialog med oss i verksamheten, säger Mona-Lisa Sandgren, barnomsorgschef i Årjängs kommun.

Planen är att nästa sommar öppna två av de fyra avdelningarna för att senare expandera och ta i bruk även de två andra avdelningarna inom de närmsta åren.

– Utifrån att verksamheten expanderar och andra förändringar sker kommer vi att ta i bruk de övriga avdelningarna. Jag tror att vi inom en tvåårsperiod kommer att ha öppnat alla fyra avdelningar, säger Mona-Lisa Sandgren.

Så här ska den nya förskolan se ut när den står klar nästa sommar.
Så här ska den nya förskolan se ut när den står klar nästa sommar. Foto: Årjängs kommun/Mondo arkitekter

Håller tidsplanen

Även om det symboliska första spadtaget togs först på torsdagen har det tidigare utförs både markarbete och sanering på tomten efter den tidigare brandstationen.

– Nu ska vi påla och gjuta plattan. Det känns väldigt bra och vi följer planen, såväl i tid som med budget. Stöter vi inte på några konstigheter kommer vi att hinna klart till augusti nästa år, säger Hussein Zeki, projektledare för bygget på Årjängs kommun.

Artikeltaggar

ÅrjängÅrjängs kommunDaniel SchützerFörskolorHussein ZekiNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.