Hoppa till huvudinnehållet

Kardemarks fotografier av en koreograf

Publicerad:
Oskar Kardemark, fotograf från Karlstad, utbildad på Valands i Göteborg, ställer nu ut på Galleri Ekdahl i Karlstad.
Oskar Kardemark, fotograf från Karlstad, utbildad på Valands i Göteborg, ställer nu ut på Galleri Ekdahl i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

I början, för ganska många år sedan, var Oskar Kardemark i Karlstad bara en av flera fotografer. Talangfull, begåvad, intressant, visst, men bara en av flera, både yngre och äldre fotografer. Oskar Kardemark tillhörde de yngre, gör det fortfarande. Men nu är den 34-årige fotografen en vars bilder får många betraktares flackande blickar att stanna till.

Han är numera bosatt i Göteborg, Oskar Kardemark, och när han förra året tog examen på Valand i samma stad, var hans examensarbete en svit fotografier där huvudpersonen är Efva Lilja, koreografen, dansaren.

Denna bildserie är en av de två som visas på Galleri Ekdahl (vid Herrhagsparken) i Karlstad. Vernissagen äger rum denna fredag, den 16 augusti, och utställningen finns att se i det två rum lilla galleriet fram till och med 31 augusti.

Men viktigt i sammanhanget: Galleri Ekdahl har begränsat öppethållande. Under torsdagar och fredagar håller galleriet öppet 12.00 - 17.00, lördagar är öppettiden 12.00 - 15.00.

Fredagens vernissage äger rum klockan 17.00 - 20.00.

En av Oskar Kardemarks bilder - här något beskuren - av sig själv och koreografen Efva Lilja.
En av Oskar Kardemarks bilder - här något beskuren - av sig själv och koreografen Efva Lilja.

I några av de stora fotografierna finns fotografen själv med. Bland annat visas bild där Oskar Kardemark tvättar Efva Liljas fötter. En bild som rimligen uttrycker Oskar Kardemarks fascination och beundran för den internationellt kända dansaren. Möjligen kan en och annan i denna fottvagnings-bild ana ett - ja, ett religiöst inslag. Ett tankespår som Oskar Kardemark förmodligen inte vill ta avstånd ifrån.

Artikeltaggar

Nöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.