Värmländska spelare i landslagsbojkott

Alpint
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Damlandslagets stjärnor har tröttnat.
Under onsdagen valde samtliga spelare som tagits ut till kommande läger, däribland värmländskorna Olivia Carlsson och Emma Murén, att gå ut i strejk.
Detta på grund av dagens dåliga förutsättningar.

Spelarna skulle ha samlats på Bosön under torsdagen för ett förberedande läger inför nästa veckas femnationsturnering i Finland.

Det ser det dock inte ut att bli något med.

I en gemensam skrivelse under hashtaggen #FörFramtiden har spelarna deklarerat att de väljer att bojkotta landslaget från och med nu.

"I dag har vi gemensamt valt att tacka nej till det finaste och mest ärofyllda uppdraget vi kan tänka oss. Från och med i dag kommer ingen av oss att representera våra blågula färger innan Svenska ishockeyförbundets ledning visar att de vill jobba tillsammans med oss spelare för att utveckla och skapa bättre förutsättningar för oss i nuvarande landslagstrupp – och för alla kommande trupper i framtiden".

"Skär i våra hjärtan"

I skrivelsen berättar spelarna att det finns flera anledningar till beslutet.

De vittnar bland annat om dåliga förutsättningar och dåligt bemötande.

"Det skär i våra hjärtan att en av de första reaktionerna för oss som tilldelas äran att representera vårt land återkommande är hur mycket minus vi kommer gå ekonomiskt genom att tacka ja".

Hur länge bojkotten kommer att vara framgår inte.

Klart är dock att spelarna är villiga att lira landslagshockey igen.

"Men bara med förutsättningar, bemötande och respekt som förmedlar en inställning och attityd till oss som elitidrottare. Fram till dess att de styrande gubbarna inom Svenska ishockeyförbundet visar det, har Damkronorna en tom spelartrupp."

”Vi har inga orimliga krav, vi önskar bara att vi spelare på isen känner att vi är ett lag tillsammans med förbundsledningen”.

Förbundets svar

Under eftermiddagen valde förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt att uttala sig i frågan.

"Vi är förvånade över det besked vi nu nåtts av. Förbundet har inga ersättningar till några spelare i något landslag, vi gör ingen skillnad på dam- och herrlandslag. Den ersättning som spelarna har vid landslagssamlingar står respektive klubb för genom de avtal Svenska Ishockeyförbundet har med ligor och klubbar på de högsta nivåerna".

I pressmeddelandet står det också att avtalet mellan förbundet och SDHL förnyades inför säsongen 2019-2020 med samma modell som på herrsidan.

"Avtalet innefattar möjlighet för klubbarna genom SDHL att utveckla och förbättra de ekonomiska förutsättningarna genom att själva disponera de kommersiella rättigheterna".

Landslagsdebuten dröjer

Till lägret på Bosön är 34 spelare uttagna, däribland värmländskorna Olivia Carlsson och Emma Murén.

För Murén skulle det ha inneburit A-landslagsdebut.

NWT har sökt Olivia Carlsson och Emma Murén för en kommentar.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.