• onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Samarbete ersätter inte Nato

Ledare
PUBLICERAD:
Bra initiativ av Macron, men det ersätter inte Nato.
Foto: Francois Mori
Sverige söker medlemskap i det franskledda säkerhetssamarbetet European Intervention Initiative. Moderaterna har kämpat för att få besked av regeringen i frågan och det är väl att beslutet faktiskt togs i rätt riktning.

Samarbetet har tillkommit på initiativ av Frankrikes president Emmanuel Macron. En av fördelarna med EI2, som samarbetet officiellt förkortas, är att det möjliggör för Storbritannien att fortsätta verka i och stödja det europeiska försvarssamarbetet på ett effektivt sätt även efter EU-utträdet. Värdet av detta skall inte underskattas.

Just effektivitet är därtill samarbetets ledstjärna. Macron var ute efter en organisation som kan agera snabbt och inte dras ned av en långsam byråkrati. Det är en utmärkt ambition. Alltför ofta förloras viktiga dagar i de initiala skedena av konflikter på grund av långsamma strukturer.

Samarbetet är i nuläget förhållandevis litet sett till antalet medlemmar. Utöver Frankrike rör det sig om båda våra vänner på den iberiska halvön, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Nederländerna samt Danmark, Finland och Estland. Norge uttryckte tidigare i år avsikten att gå med. Något tillyxat handlar det om Västeuropa. Sverige hör hemma i den här gruppen av länder.

Därtill är samarbetet angeläget av strategiska hänsyn. Oavsett vad man anser om den amerikanske presidenten Donald Trump är det ett faktum att landets ledande roll i försvaret av Europa i bästa fall är oklart. Europa måste kunna försvara sig självt. Det är ett reellt krav som verkligheten ställer. Dessutom är det moraliskt rimligt för välutvecklade länder att bekosta sitt eget försvar. Europa, i vart fall den del av det som ingår i EU, präglas av lugn. Men konfliktrisk, kaos och till och med krig finns precis på andra sidan gränsen, nästan vilken del av den man än väljer att betrakta.

I öster bedriver Kreml krig i Ukraina och ockuperar Krimhalvön. Provokationer mot grannländerna är vardag och gråzonskrigsföring mot hela den europeiska intressesfären likaså. Därefter följer Turkiet som glatt använder flyktingströmmar som utpressningsmedel mot EU. Därpå väntar inbördeskrigets Syrien. I Nordafrika återfinns Libyen som också slits i ett blodigt inbördeskrig. EU:s gränser är ständigt under tryck från asylsökande, ekonomiska migranter och terrorister. Förmågan att försvara sig måste etableras snart.

EI2 skall snabbt kunna stationera ut trupper vid kriser nära EU:s gränser. Genom samarbetet lär de militära organisationerna känna varandra och får därmed lättare att fungera ihop när så krävs. Med tiden kan en gemensam, europeisk strategisk kultur utvecklas som gör samarbetet verkligt effektivt.

Att Sverige skall vara med torde således vara självklart och ha brett stöd i riksdagen. Dock är det viktigt att minnas att samarbeten av den här typen inte kan ersätta ett svenskt medlemskap i Nato. EI2 är också uttryckligen tänkt att fungera som ett komplement till EU och Nato. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) poängterar ständigt att vår säkerhet byggs tillsammans med andra. Så är det.

Inget ont om samarbeten som EI2. Men utan medlemskap i Nato kan Sveriges säkerhet inte garanteras. Insikten finns i regeringen. Allt som saknas är viljan att göra det rätta.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.