Hoppa till huvudinnehållet

Ny storseger för Who's Who

Publicerad:
Who's Who segerdefilerar efter vinsten i Jubileumspokalen på Solvalla.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Det var travsport av världsklass på Solvalla under onsdagskvällen och huvudnumret var Jubileumspokalen för femåriga hästar.

Efter en hård slutduell vann Who's Who före Milliondollarrhyme.

– Jag känner mig tom men riktigt lycklig. Vi har siktat länge på det här loppet och när det går bra går det inte att beskriva känslan, sa tränaren Pasi Aikio.

Who's Who vann Svenskt Travderbyt för ett år sedan och det stora målet som femåring var Jubileumspokalen. Och visst blev det en ny storseger, men det satt hårt åt mot en tapper Milliondollarrhyme.

Fredrik B Larssons häst gjorde en kanoninsats från andra par utvändigt då han fick göra grovjobbet i tredjespår, men med sig i rygg hade han Who's Who som Örjan Kihlström måttade in till en knapp men också så Kihlströmtypisk säker seger.

– Vi har haft det här loppet som mål länge och sedan att han löser det och Örjan ger honom det här loppet... allt är bara perfekt! Nu kan vi sikta mot Frankrike som är nästa mål, sa Pasi Aikio efter segern värd en miljon kronor.

Adielsson ödmjuk

I EM för ston handlade det mesta om Uza Josselyn och Mellby Free på förhand.

Vid ett flertal tillfällen har Uza Josselyn visat sin startsnabbhet och hon höll ut Gina Shermer, som kom ner i rygg, och Mellby Free, som fick trava utvändigt, utan problem i spetsstriden i en öppning på snabba 07/500 meter.

Med ett inledningsvarv på 10,4 var det inte konstigt att Mellby Free tröttnade lite den sista biten och slutade femma, men Uza Josselyn imponerade på nytt när hon vann närmast före vasst avslutade Bahia Quesnot.

– Hon är en lejoninna, att hon repade sig efter det tuffa loppet på Jägersro för två veckor sedan är otroligt. Man blir ödmjuk, vilken märr det här är! Jag var nästan lite chockad när hon öppnade i 07-tempo det första halvvarvet för jag körde inget på henne, men sedan fick vi dämpa en del 1 400 meter till 1 100 meter kvar och hon är inte lätt att gå runt till slut, sa Erik Adielsson.

I Big Noon-pokalen vann Björn Goop med Frode Hamres supertalang Ecurie D. på det nya världsrekordet för treåriga hästar 12,2/1 640 meter voltstart.

Ecurie D. fick trava utvändigt om sin stallkamrat High into the Sky men avgjorde ändå retfullt enkelt till slut.

– Det är en ära att få köra såhär bra hästar. Han har haft krafter kvar varje gång tidigare men nu var det ovana förutsättningar med kort distans och voltstart. Jag kände att jag hade mycket krafter kvar i hästen under vägen men jag ville inte splittra fältet för tidigt. Sedan gjorde han det väldigt bra över upploppet, sa Goop.

Toppkväll för Goop

Innan V75-loppen hade Björn Goop stora framgångar då han vann med Giant Shadow och Dreammoko.

Giant Shadow gjorde sin fjärde start för Färjestadstränaren och han är obesegrad i sin nya regi, ja, Giant Shadow har inte för vana att förlora då han har 18 segrar på 21 starter i karriären.

Goop körde fram till dödens mitt i loppet och efter att han bevakat Mellby Goofy i rygg runt den sista kurvan lät han sin häst sträcka ut på upploppet.

– Giant Shadow är extremt snabb men han är också stark, berömde Goop.

Dreammoko var med i Elitloppet förra året och den här kvällen debuterade han för stall Goop i ett lopp som var enbart för fuxar. Dreammoko mötte ett gäng som han ska besegra och han gjorde det med besked.

Från tredje par utvändigt svepte han fältet på den sista långsidan och vann med drygt 40 meter på 11,9/2 180 meter – ett nytt svenskt rekord för utlandsfödda äldre hästar över medeldistans och voltstart.

– Det här var ett bra lopp för honom och jag är framför allt nöjd med sättet som han vann på. Jag har bara haft honom i några veckor och han har mest tränat i sanden och inte i några snabbare farter. Nästa start kommer att bli i en Gulddivision, men när har jag inte bestämt, sa Goop.

Artikeltaggar

Björn GoopErik AdielssonÖrjan KihlströmSolvallaTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.