Hoppa till huvudinnehållet

Föreningarna om branden: "Det här kan slå hårt"

Publicerad:

Den eldhärjade lokalen på Spelmansgatan ägs av Tempelriddareorden och används flitigt av flera föreningar. Byggnaden är svårt brandskadad, vilket kan ställa till problem för föreningarna.

– Det här kan slå hårt. Utifrån ser det inte bra ut, säger Roland Stenbäck som är engagerad i flera av verksamheterna.

Byggnaden är från slutet av 1800-talet och har genom åren haft flera funktioner. Den har bland annat varit bönelokal och biograf.

Sedan mitten av 1930-talet ägs byggnaden av Tempelriddareorden. I dagsläget är bland annat Sveriges pensionärsförbund (SPF), Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV) och IOGT-NTO verksamma i lokalen.

Roland Stenbäck är ordförande i IOGT-NTO Kristinehamn och även aktiv i de andra föreningarna. Han nåddes av nyheten strax efter larmet.

– Endera reagerar man kraftigt eller så tar man inte in det. Så är det för mig, jag har inte riktigt tagit in det än. Jag är i chock, säger han.

Han berättar att lokalen är en viktig mötesplats.

– IOGT-NTO har möten två gånger i månaden, SPF har varje vecka och Tempelriddareorden ses regelbundet. Det här kan slå hårt. De här grupperna innebär en stor social gemenskap. Lokalen har en stor betydelse, tillgången till den är A och O, säger han.

Roland Stenbäck är engagerad i flera av föreningarna.
Roland Stenbäck är engagerad i flera av föreningarna. Foto: Josef Wiklund

Roland Stenbäck tror inte att det har förvarats några föremål av större värde i lokalen, utan menar att den största förlusten är att man inte kommer att kunna använda lokalen.

– Det blir ju vattenskador och rökskador. Vi får ju gå in och se efter hur det ser ut, men det är något jag drar mig för. Vi får hålla tummarna för att det inte är så illa som det ser ut.

Kan det slå hårt ekonomiskt?

– Det kan jag inte riktigt uttala mig om. Men det är klart att det finns en risk, svarar Roland Stenbäck.

Artikeltaggar

BränderBrott & blåljusIOGT-NTOKristinehamnNBVSPF Seniorerna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.