Hoppa till huvudinnehållet

Inspiratör som bejakade livet

Publicerad:
Maria Henriksson Sohlberg har avlidit i en ålder av 56 år.
Foto: Fredrik Karlsson

Maria Henriksson Sohlberg var en positiv kraft i Karlstads dans- och teaterliv. Hon var också en omtyckt tränare och hälsocoach som inspirerade andra, inte minst genom boken Go girl go.

Nu har hon somnat in i en ålder av 56 år.

För mer än tio år sedan drabbades hon av bröstcancer, men hon valde att inte låta sjukdomen ta över utan leva sitt liv fullt ut.

Många känner igen Maria Henriksson Sohlberg från scenen. Hon var verksam i Cabary i 30 år där hon bland annat var ordförande, producent och dansare.

Hon arbetade som hälsocoach och gruppinstruktör och var under många år verksamhetsutvecklare på Kulturverkstan i Karlstad där hon in i det sista var med och ledde grupper.

När NWT intervjuade henne i samband med att boken Go girl go kom ut förra året berättade hon att hon var bra på att leva som frisk fastän hon var sjuk och visste att hennes dagar var begränsade.

"Jag kan välja att vara martyr, välja att vara min sjukdom och välja att se allt svart. Men jag kan också välja att inte göra det", förklarade hon.

Här och nu var viktigt. Hon hämtade kraft och glädje i det nära, familj och vänner, en kopp kaffe i trädgården.

Sedan hade hon sina knep. Återhämtning och skrivande var några av dem. Just skrivandet blev så småningom till boken Go girl go där hon berättade om sin sjukdomshistoria varvat med dagboksanteckningar och "klokuggletänk".

Gensvaret blev stort, både från de som själva drabbats av sjukdom men också från andra, som kände att Maria Henriksson Sohlbergs tankar och ord blev en hjälp och ett stöd för att hitta sin egen väg genom livet. Precis som Maria själv gjorde.

Närstående är maken Jan, dottern Johanna, mamma samt bröder med familjer.

Artikeltaggar

CabaryFamiljKarlstads kommunMaria Henriksson Sohlberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.