Hoppa till huvudinnehållet

Bröderna Karlssons saga fortsätter

Publicerad:
Lars-Erik Karlsson på väg till vinnartribunen.
Lars-Erik Karlsson på väg till vinnartribunen. Foto: Björn Martinsson

Lars-Erik Karlsson och brodern Hans-Åke har en stor passion och det är hästar och då i synnerhet kallblodshästar. Sagan för bröderna Karlsson från Gärdsbyn, strax utanför Åmål, fortsätter.

Flera duktiga kallblodiga hästar har kommit från deras träning och vård.

Vi kan nämna Pålstegg, Turstegg, Hammars Tommy och Pål Odin där den sistnämnde var ett stort ämne men drabbades av skador.

– Pål Odin var mycket grundkapabel och hade en ljus framtid men vi fick ta bort honom efter 5-årssäsongen. Han vann sex lopp och hade gått långt om han fått vara frisk och kry, säger Lars-Erik Karlsson.

Numera är det Granetta, Teknodiva och Ängsborken som är brödernas trio som sticker ut i svensk kallblodssport.

Granetta är ett sexårigt sto som sprungit in dryga 1,1 miljoner där höjdpunkten ifjol var i Årjäng då hon segrade i Erik Perssons Memorial och drog in 200 000 kronor på ett bräde.

I år inledde hon lite försiktigt men i juli månad gick pluggen ur med tre raka segrar på Bollnäs och Hagmyren. Senaste segern i Bollnäs noterade hon nytt banrekord för äldre ston med 1.22,8/1 680 meter. Under sensommaren och hösten kommer flera större lopp för henne.

– I morgon onsdag startar hon på Solvalla och sedan är det tänkt att hon går ut i Kallblods SM på Bergsåker för att i mitten av september starta i Sto-SM som avgörs i Bollnäs, säger Hans-Erik Karlsson.

 • Hans-Åke och Ängsborken.
  Hans-Åke och Ängsborken.
 • Lars-Erik Karlsson, kusken Jimmy Jonsson, värdinnan Linda Pulkkinen och prisutdelaren Olle Axelsson.
  Lars-Erik Karlsson, kusken Jimmy Jonsson, värdinnan Linda Pulkkinen och prisutdelaren Olle Axelsson.
 • Granetta och Jimmy Jonsson från seger i Erik Perssons Memorial i Årjäng 2018.
  Granetta och Jimmy Jonsson från seger i Erik Perssons Memorial i Årjäng 2018.
 • Ängsborken i ett jobb på Åmålstravet.
  Ängsborken i ett jobb på Åmålstravet.
 • Lars-Erik och Vikelda som tränas tillsammans med Ängsborken på Åmålstravet.
  Lars-Erik och Vikelda som tränas tillsammans med Ängsborken på Åmålstravet.

"Nöjd med henne"

Femåriga stoet Teknodiva kom till Njurunda och Alf Jonsson i slutet av maj och hon har acklimatiserat sig på ett tilltalande sätt. Fyra starter har dottern till Tekno Odin gjort och det har slutat med två segrar och ett andrapris och nästa 100 000 kronor insprunget.

– Alf är nöjd med henne och känner att det finns kapacitet och utveckling. Travet har också fungerat bättre då Alf är en mästare på att balansera och göra korrigeringar i utrustningen, säger Lars-Erik Karlsson.

Konungarnas Konung, Ängsborken, den elegante fyraårige hingsten har haft andra bestyr än tävlingsbanan hittills under 2019. Bork Odin-sonen har haft avelsbestyr via Valnevikens stuteri i Segmon där Åke och Bengt Wall har sin verksamhet. Dryga sextio ston har betäckts med sperma från den ståtlige hingsten som varit mycket efterfrågad.

– Han har varit väldigt populär och extra roligt att flera sto ägare härom kring valt Ängsborken. Kvalitén på stona har också varit mycket hög så det blir spännande att se dessa ättlingar framöver säger Lars-Erik Karlsson.

Ansluter om några veckor

Om allt klaffar kommer Ängsborken inom några veckor att ansluta till Alf Jonssons stall i Njurunda då betäckningssäsongen är över för i år.

– Han har haft en lättare gaffelbandsskada men känns, i de lättare jobb vi kört med honom, riktigt bra. Innan han åker upp till Sundsvall skall vi kolla upp honom ordentligt så allt är i sin ordning, säger Hans-Åke Karlsson.

Ja, bröderna Karlssons kallblodssaga lär fortsätta då hästarna är i unga år och har många säsonger framför sig. Hittills har dessa tre sprungit i 2,1 miljoner och det är kolossalt imponerande.

– Vi är tacksamma och ödmjuka med allt som varit så här långt. Samtidigt vill vi säga att utan tränaren Alf Jonssons och stoägaren Maria Arnells (Granina) hade vi inte nått dessa framgångar, säger Lars-Erik och Hans-Åke samstämmigt.

Artikeltaggar

ÅmålÅmålstravetTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.