• idag
  9 juli
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Onödigt med blöjor

Insändare
PUBLICERAD:
Öriket Vanatau i Stilla havet vill förbjuda engångsblöjor av miljöhänsyn. Det är ett initiativ som är väl värt att ta efter. Ett sådant förbud skulle ju inte bara gynna miljön, utan även alla småbarn som slipper hänvisas till blöja som ställföreträdande toalett.
Öriket Vanatau i Stilla havet vill förbjuda engångsblöjor av miljöhänsyn. Sverige borde göra detsamma, menar skribenten.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Alla friska spädbarn föds ju med såväl förmåga som vilja att signalera när de behöver kissa eller bajsa, för att få hjälp att göra det på lämpligt ställe. Eftersom vi mödrar går in i symbios med våra nyfödda barn, så förmår vi också mycket väl att tyda dessa signaler. Det enda som krävs är medvetenhet och närvaro. Sedan kan det i vårt klimat vara praktiskt att, under barnets första år, ha en blöja som "back-up" för de tillfällen man som förälder ändå missar eller helt enkelt inte hinner med. Då fungerar det säkerligen lika bra med tygblöja som engångsvarianten.

Tilläggas bör att blåskapaciteten ökar markant så snart barnet får göra ifrån sig på potta eller toalett, varför det är hälsosammare att låta bebisen få göra det, än att behöva småskvätta i blöjan. Bebisar som inte är hänvisade att bajsa i blöjan gör i regel heller inte det, men vill man vara på den säkra sidan så finns det särskilda komposterbara engångsinlägg till tygblöjorna.

Goda erfarenheter

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.