Hoppa till huvudinnehållet

Extra styrelsemöte om vd-frågan i oktober

Publicerad:

NWT berättade nyligen att ordföranden i Hagfors energi Stellan Lundkvist avgått i protest mot alla turerna i vd-härvan. Nu ska bolaget ta upp frågan på nytt. Men det blir inte förrän efter en ny ordförande har valts i fullmäktige den 30 september.

– Det är ju lämpligt att den nya ordföranden tar det beslutet så ingen tar det beslutet åt honom, säger Ingemar Tönnberg (S), vice ordförande i Hagfors energi.

NWT har under flera månader rapporterat om turbulensen efter att kommunchefen Jan Lilja utsett utvecklingschefen Lars Nyborg till vd för både Hagfors energi och Hagforshem. Detta trots att det är de båda styrelserna som ska besluta i vd-frågan.

I juni beslutade Hagfors energi att tjänsten som vd ska annonseras ut.

Därefter beslutade Hagforshem att Lars Nyborg blir vd för deras bolag.

Kort därefter hade partiet Oberoende realister (OR) ett möte som utmynnade i att de förordar Lars Nyborg på båda vd-posterna. Förra veckan blev det känt att Stellan Lundkvist (OR) avsagt sig alla sina uppdrag däribland ordförandeposten i Hagfors energi.

– Jag kan inte acceptera med mitt rättspatos att vi fortsätter på en olaglig väg, sa Stellan Lundkvist till NWT.

"Lagt kort ligger"

Nu ska Hagfors energi ha ett extra styrelsemöte. Men det blir tidigast i oktober efter att OR nominerat en ny ordförande i bolaget. Den nya ordföranden väljs in på fullmäktige den 30 september. Så tidigast i oktober kan extra styrelsemöte hållas.

Roger Brodin (M) är ledamot i Hagfors energi.

– Vi har ju sagt hur vi vill ha det och sedan får vi se om det blir så. Man kan riva upp ett beslut och fatta ett nytt beslut om det är något som motsäger det på något vis. Men lagt kort ligger just nu. Det handlar inte om att Lars Nyborg är en dålig person. Det handlar om att vi vill se oss om efter om det är något som är mer effektivt för bolaget, säger Roger Brodin.

Ingen vd

Han för också fram en ny ståndpunkt.

– Formellt är det ju så att ett bolag inte behöver ha en vd. Det kan ju vara styrelsen som driver bolaget också. Det finns inget direktiv som säger att det måste finnas en vd. Men jag vet också att direktiven håller på att skrivas om, säger Roger Brodin.

Nya direktiv

Jonas Nilsson, ekonomichef vid Hagfors kommun bekräftar att han håller på att skriva om direktiven. Det är ägarbolaget Hagfors stadshus ägardirektiv gentemot de kommunala bolagen Hagforshem och Hagfors energi.

– Det kommer att framgå tydligare i direktiven att man ska tänka på koncernnyttan, så att man får fram en lösning för hela koncernen, säger Jonas Nilsson.

Så om det är något beslut som inte gynnar kommunen så kan Hagfors stadshus gå in och ändra det?

– Ja,det kan man säga. I de nya direktiven blir det mer tryck på koncernnyttan.

Om Hagfors energi kommer fram till ett beslut att de inte vill ha någon vd utan istället lett av styrelsen. Kan det vara något i direktiven som inte möjliggör det?

– Det står inte uttryckligen att man inte kan ha ett bolag utan vd. Däremot så blir det så tungrott om man inte har vd. Vd:n har ju hand om den löpande verksamheten. I annat fall så får styrelsen vara mycket mer involverad. Det vore inte att optimera verksamheten, säger Jonas Nilsson.

Även de nya riktlinjerna kan komma upp till beslut den 30 september i fullmäktige.

Avgår i protest mot turerna i vd-härvanVd-tjänsten annonseras utHagforshem har beslutat om ny vdOR vill se Lars Nyborg som vd

Artikeltaggar

Hagfors energiHagfors kommunHagforshemIngemar TönnbergJan LiljaJonas NilssonLars NyborgPolitikRoger BrodinVd-härvan i Hagfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.