I hamn. Monica och Håkan Lindh från Torsby är riktiga gästhamnsveteraner. Favoriterna är Liljedal, Åmål och Kristinehamn. Men förutom de åtta gästhamnarna i Vänern finns ytterligare 12 i Värmland.
För båtfolk är gästhamnar en välkomnande famn att landa i mellan turerna. Åtta av Värmlands gästhamnar finns längs Dalslands kanal, från Östervallsskog vid norska gränsen till Gustavsfors på gränsen till Dalsland. Resterande räknas till Vänerområdet på hamnkartan från Bjurbäcken i norr till Ekenäs i söder. Här finns också Sveriges "innersta hamn" i Arvika.
Gästhamnarna drivs och ägs av båtklubbar, föreningar, företag eller kommuner och förutom just en båtplats är det vanligt att det finns färskvatten, eluttag, drivmedel och servicebyggnad med toalett, dusch och diskho. En allt vanligare syn är att antalet segelbåtar minskar och antalet husbilar ökar på gästhamnens ställplatser.
Familjeträff
För Monica och Håkan Lindh från Torsby är det segelbåt som gäller. Tre månader om året tillbringar de på sin båt Pacemaker och seglar längs kusterna, kanaler och på Vänern.
– Ända sedan jag gick på en båt på 70-talet har det varit min grej. Jag tycker verkligen om själva seglingen. Men vi har misslyckats att föra båtintresset vidare till barnen. De kör motorcykel och det är faktiskt därför vi är i Liljedal just nu, för att möta upp dottern och hennes man på motorcykel. I går sågs vi i Otterbäcken, säger Håkan Lindh.
De har precis klarat av sin dagliga raska promenad. Sen väntar bad, mat och så vidare till nästa hamn.
– Det blir nog mot Hammarö ikväll och förmodligen övernattning vid Söön. Natt till i dag sov vid Åsundaön och var helt ensamma där, trots att det bara är första veckan i augusti. Det märks att det blir färre båtar ute. När vi var i Kristinehamn var det markant fler husbilar i år, säger Monica Lindh.
I år har de varit till alla gästhamnar i Vänern. Men oftast ligger de på svaj i lä i en naturhamn. Ofta vid Åsundaön utanför Segerstad och Nabben utanför Hammarö.
– Det är gott om plats i Vänerns hamnar men på kusterna är det trångt, och dyrt. Men Vänern börjar bli liten när man är ute två-tre månader som vi är, säger Håkan Lindh.
Fullt på midsommar
Liljedals gästhamn i Grums kommun har 15 gästplatser och tre ställplatser.
– Hittills i år har vi haft 400 betalande gästnätter här, fördelat på 100 båtar och 300 husbilar. Midsommar är vår höjdpunkt med 1 500 personer här nere vid hamnen. Då låg det minst 20 gästbåtar här utanför varandra, säger Jan Rosander, ordförande i hembygdsföreningen som sköter om gästhamnen.
För 120 kronor från man tillgång till eluttag, dusch, toalett och diskrum. Pengarna läggs i ett kuvert och stoppas i en lucka på sjöboden vid bryggan.
– Serviceanläggningen har ingen bemanning alls. Vi får förlita oss på att folk är ärliga och betalar för sig och det gör ju de allra flesta. Under högsäsong har vi väl tre-fyra båtar här i snitt per dygn. I juli har vi en servering öppet i hembygdsgården som vi också sköter ideellt. Många har upptäckt Kycklingleden och glasmuseet, annars går de bara runt och tittar. Och många trollingbåtar åker ut härifrån eftersom Storvänern är så nära, fortsätter han.
Att utöka med fler ställplatser och fler aktiviteter tror han inte på i dagsläget.
– Vi har en bra nivå på besöken för vi har inte möjlighet och vilja att utöka. Det räcker som det är.