Hedersförtryck ska med integration bekämpas

Debatt
PUBLICERAD:
Vi kan inte dalta med hedersförtrycket. Därför behöver vi en ny brottsrubricering för hedersrelaterat våld och förtryck, där straffen är hårdare och utvisning av förövaren är grundregel i den mån det är möjligt, skriver Noah Hjortman och Patrick Benabou.
Foto: Pontus Lundahl/TT
I Sverige försvann klansamhället när vi bildade fungerande samhällsinstitutioner. Klansamhället har dock ändå kommit tillbaka och levt vidare här då vi i årtionden haft en misslyckad integration av nyanlända från länder där klansamhället råder, skriver Noah Hjortman och Patrick Benabou.

I dag befaras det att mer än 240 000 ungdomar lever under någon form av hedersförtryck, enligt forskare vid Stockholms universitet. 240 000 som saknar rätten att klä sig hur de vill, vara ute när de vill, eller älska vem de vill. De allra flesta drabbade har utländsk bakgrund, och antalet fall ökar drastiskt. Att detta förtryck tillåts fortsätta och tillåts öka är ett otroligt svek av de socialdemokrater och miljöpartister som påstår sig leda ”världens första feministiska regering”.

Hedersförtrycket är ett kulturellt problem. Det uppkommer i länder där staten inte finns eller är dysfunktionell. Istället formas mindre nätverk familjer emellan. Dessa nätverk (klaner) sköter gemensamt det som i det moderna Sverige sköts av staten. I klanerna är den enskilda familjens heder oerhört viktig. Älska fel person, klä dig på fel sätt, eller var ute för sent, och hela din familjs heder och i längden dess makt kan stå på spel.

I Sverige försvann klansamhället när vi bildade fungerande samhällsinstitutioner. Klansamhället har dock ändå kommit tillbaka och levt vidare här då vi i årtionden haft en misslyckad integration av nyanlända från länder där klansamhället råder. För att bryta utvecklingen krävs en hoppfull politik som integrerar nyanlända både ekonomiskt och kulturellt.

Ekonomiskt med en politik som ger människor incitament att lyftas från bidragsberoendet för att skaffa sig en utbildning och ett jobb, och kulturellt med språkkrav och en grundkurs i svenska värderingar. De parallella samhällen som finns idag måste åter bli ett enat samhälle, där hederskulturen ersätts med den svenska kulturen.

Vi kan inte dalta med hedersförtrycket. Därför behöver vi en ny brottsrubricering för hedersrelaterat våld och förtryck, där straffen är hårdare och utvisning av förövaren är grundregel i den mån det är möjligt. Dessutom behöver offret få bättre skydd. Ofta löper den utsatte risk att bli förföljd av släkten ifall hen skulle våga anmäla, vilket leder till att många avstår från att själva anmäla vad de blivit utsatta för.

I Karlstad har den politiska majoriteten gett medarbetare inom socialtjänsten kompetensutveckling inom ämnet, och förbättrat och ökat kommunikationen mellan socialförvaltningen och skolorna. Detta har lett till att hedersförtrycket mer effektivt upptäcks och viktigast av allt – hanteras på rätt sätt. Nu behöver dessa reformer genomföras i resten av landet.

Regeringen står i dag handlingslösa inför dessa problem då man vägrar erkänna hederskultur som det kulturella problemet det är. I en debattartikel av Lena Hallengren (S) och Åsa Lindhagen (MP) relativiserar man hedersförtryck som endast ett uttryck för mäns våld mot kvinnor, trots att hedersförtryckets orsaker och konsekvenser är oerhört mer komplicerade än så. Genom att så skamlöst blunda för kulturens problem vänder man tusentals ungdomar ryggen.

Men vi tänker inte vända dessa ungdomar ryggen. Vi vill ge dem en politik som straffar förövarna. En politik som hjälper de utsatta. En politik som ser till att även framtidens unga slipper leva ett liv under hedersförtryck. Vi vill ge dem en politik som bryter ned klanernas betydelse, och får in alla i den svenska gemenskapen. Som gör om Sverige från ett land med segregation och parallella samhällen, till ett land samlat i ett enat samhälle.

Noah Hjortman

Ordförande, Moderata ungdomsförbundet i Karlstad

Patrick Benabou

Distriktsordförande, Moderata ungdomsförbundet i Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.