Göthe: Våga tackla problemen

Signerat
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Regeringen Stefan Löfven (S) har en lång rad allvarliga problem att ta itu med. Då gäller det förstås att göra en prioriteringslista, men hittills har han hukat. Stoppa gängkriminaliteten, skapa lag och ordning i landet bör vara nummer ett, enligt många.
Foto: Erik Simander/TT
Statsminister Löfven har många allvarliga problem att ta itu med genast. Då gäller det förstås att göra en prioriteringslista, men han tvekar, skriver Kjell Göthe.

I sommar har jag noga följt Almedalsveckan och på det ägnat mig åt att gå igenom riksdagsprotokoll och tidningsklipp för att analysera det politiska läget i det demokratiska kungariket Sverige. Med hösten i antågande kommer här lite funderingar.

Statsminister Stefan Löfven (S) tog time-out från Visby. Istället reste han bland annat till Värmland för att träffa partifolk och besöka Erlandergården. Så har han också med all rätt kopplat av med hustru Ulla på sitt favoritresidens, Harpsund. Hoppas han tänkte till i hängmattan. Korkpatron Carl August Wicander visste vad han gjorde när han testamenterade Harpsunds herrgård till staten för att nyttjas som ”hedersbostad för Sveriges vid varje tillfälle fungerande statsminister”, som det står i testamentet. Alla har de verkat trivas gott där.

Varför valde Löfven i år bort Almedalen som fick status redan när Olof Palme initierade den politikerveckan? Kanske var han trött på alla debatter inför riksdagsval och EU-val. Men troligare är förstås att han ville testa finansminister Magdalena Andersson (S) inför större uppgifter framöver. Hur det gick för henne? Jo, så där. Med en dåres envishet upprepar hon så ofta hon får tillfälle att alla skattesänkningar går ut över välfärden. Inget nytänkande syns vid horisonten och privata företag är de facto portförbjudna i S-konceptet.

Regeringspartierna och Vänsterpartiet tycks vara irriterade över att behöva drabbas av bensinupproret. Men räkna med att det fortsätter och att snart långt över en miljon väljare gått med i det. Tio kronor i skatt på varje liter bensin är väl magstarkt och snedvrider ytterligare konkurrensen till landsortens nackdel. Skattehöjningar hittills på 40-50 miljarder kronor räcker inte, nya krävs. Hur tänker egentligen Socialdemokraterna, som lovat stötta vanligt folk?

Den omskrivna lunchen som Ebba Busch Thor (KD) åt med Jimmie Åkesson (SD) tänker jag gå förbi. För huvudpersonerna är invalda i ett demokratiskt val till Sveriges riksdag och där råder inget förbud på att träffas. Tvärtom behöver vi mycket mer av detta när så många partier finns på spelplanen.

Bekymmersamt är förstås att tunga socialdemokrater nu driver på för att skrota överskottsmålet. ”Det är politiskt självskadebeteende att hålla fast vid det”, enligt S-debattören Daniel Suhonen. Minns då att han var politisk rådgivare till Håkan Juholt (S) på sin tid. Det slutade inte bra för någon av dem.

Göran Persson (S) införde restriktionen på 1990-talet när han ville göra sunda statsfinanser till en socialdemokratisk hjärtefråga. Han förklarade då att den som är satt i skuld inte är fri. Det konservativa receptet håller ännu. Det går inte heller att ha världens högsta skattetryck och dessutom utlova nya höjningar för att få ihop budgeten. Varje regering har skyldighet att ta hänsyn till hårt drabbade skattebetalare.

Statsminister Löfven har många allvarliga problem att ta itu med genast. Då gäller det förstås att göra en prioriteringslista, men han tvekar. Bryt den ökande gängkriminaliteten, skapa lag och ordning i landet bör vara nummer ett, enligt många. Stärkt försvar mot yttre våld ett annat, men regeringen hukar även här. Miljöpartiet, vänsterpartiet, centern och liberalerna har alla egna motkrav för att stötta Löfven.

Nej, det var sannerligen ingen lösning på Sveriges problem att ge honom en ny chans. Nu måste vi få till en stark opinion som sätter tryck på dagens bristande styre. Vill Liberalerna vara med på det? Tyvärr har Nyamko Sabuni (L) internt en svår sits och Annie Lööf (C) vill inte. Men Sverige behöver en stark opposition som tvingar statsministern att våga tackla de akuta problemen.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.