Hoppa till huvudinnehållet

Vi kan inte återvända till Afghanistan

Publicerad:
Våra barn pratar svenska och har nu en svensk identitet, men de kan inte leva under ständig rädsla att skickas till kriget, skriver Shgofa Barez. (Bild efter en attack i Kabul 29/7.)
Våra barn pratar svenska och har nu en svensk identitet, men de kan inte leva under ständig rädsla att skickas till kriget, skriver Shgofa Barez. (Bild efter en attack i Kabul 29/7.) Foto: Rahmat Gul/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Afghanistan är världens dödligaste land och även Migrationsverkets egna prognoser säger att våldet kommer eskalera. Vi som strejkar har alla självklara skyddsbehov som inte tagits hänsyn till i en bristande asylprocessen, skriver Shgofa Barez.

Öppet brev till Morgan Johansson och regeringen

Vi är barnfamiljer från Afghanistan som lever i en ohållbar situation som innebär stort lidande för oss och våra barn. Vi flydde från krig och förföljelse till Sverige för chansen att leva i ett tryggt land som säger sig se till barnens bästa. Vi har varit här i fyra otrygga och omtumlande år.

Sverige vill utvisa oss men Afghanistan vill inte heller ta emot oss på grund av säkerhetsläget där. Ovissheten och rädslan för utvisning äter oss inifrån. Vi ber Morgan Johansson och regeringen att möta oss för att lösa den här situationen.

Våra barn pratar svenska och har nu en svensk identitet, men de kan inte leva under ständig rädsla att skickas till kriget. Barnkonventionen ska gälla alla barn. Afghanistan är världens dödligaste land och även Migrationsverkets egna prognoser säger att våldet kommer eskalera. Vi som strejkar har alla självklara skyddsbehov som inte tagits hänsyn till i en bristande asylprocessen. Vi ber bara Sverige att leva upp till de konventioner och lagar som man själv har skrivit under.

Vi har nu hållit en sittstrejk i 30 dagar som samlat över 90 barnfamiljer från hela landet. Vi ville ge politiker och människor en chans att möta oss människor som drabbats av migrationspolitikens brister, och för att kräva en lösning.

Våra krav är:

1. att barnfamiljer som har bott i Sverige i flera år och barn som är födda i Sverige och har rotat sig beviljas uppehållstillstånd.

2. att Migrationsverket ska göra en ny bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan. Internflykt inom Afghanistan är inget alternativ, särskilt inte för barn och kvinnor.

3. att särskilt utsatta grupper som konvertiter, ateister och minoriteter ska ges ny prövning med anledning av att extremistiska grupper har fått större inflytande i Afghanistan

Morgan Johansson, du som är den högsta ansvariga för migrationspolitiken i Sverige, vi önskar en dialog med dig och regeringen. Ta ert ansvar som politiska ledare och svara på våra krav, besök vår sittstrejk eller bjud in våra representanter till ett möte.

Shgofa Barez

för

Liv utan gränser – ett nätverk av barnfamiljer som flytt Afghanistan

Artikeltaggar

AfghanistanDebattMigrationMigrationsverketMorgan Johansson