Hoppa till huvudinnehållet

Problem för rika SSU

Publicerad:
SSU-ordföranden Philip Botström och Värmlandsordföranden Alexander Paulsson på Karlstad CCC.
SSU-ordföranden Philip Botström och Värmlandsordföranden Alexander Paulsson på Karlstad CCC. Foto: Denny Jansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Lagom till SSU-kongressen, som öppnade på Karlstad CCC i fredags, visade Sveriges Radio Ekot att det socialdemokratiska ungdomsförbundet är det i särklass rikaste politiska ungdomsförbundet i Sverige. Med intäkter på hela 60 miljoner kronor förra året är de hästlängder före tvåan, Centerns ungdomsförbund, som bara hade intäkter på 8,5 miljoner. Numera måste inte bara moderpartierna, utan också ungdomsförbunden redovisa sina intäkter till Kammarkollegiet, och det är därifrån Ekot fått siffrorna.

Extra pikant blir det när man betänker att hälften, alltså drygt 30 miljoner, kommer från de socialdemokratiska A-lotterierna, där SSU får 40 procent av vinsterna. Alltså samma A-lotterier som har varit i blåsväder tidigare för att sälja lotter till skuldsatta och bidragit till att tusentals människor hamnat i Kronofogdens register. En annan stor intäktskälla är utdelningar förbundets aktieinnehav. De har en portfölj på cirka 140 miljoner, enligt förbundssekreteraren Andrea Törnestam. Detta alltså ett förbund som bekänner sig till socialismen. De flesta andra politiska ungdomsförbunds intäkter är bidrag från det offentliga och från moderpartierna.

SSU behöver därför knappast vända på slantarna. De tar, i likhet med alla andra förutom Moderaternas MUF, heller inte ut någon medlemsavgift. Detta är synd då medlemskapet devalveras och helt enkelt inte blir värt så mycket.

Under kongressen i Karlstad säger förbundsledningen att de skall vara en blåslampa på regeringen och Socialdemokraterna, bland annat i klimatfrågan. Men det betyder inte så mycket. SSU är när det kommer till kritan lojala, likt de flesta ungdomsförbunden. De fungerar ju som plantskolor för sina respektive partier. De vill driva igenom ett förbud mot inrikesflyg mellan storstäderna, och det kan man ju kosta på sig att tycka när SSU-ordföranden Philip Botström för mer än två år sedan åkte taxi för 8 000 kronor från Sälen till Stockholm i samband med Folk och Försvars konferens.

Det största problemet för SSU – och för själva socialdemokratiska partiet – är dess oförmåga att ta itu med det radikala och extremistiska Skånedistriktet. Där nere har SSU sedan flera år styrts av en falang som låtit kvinnohat, homofobi och antisemitism breda ut sig. Så sent som under förstamajdemonstrationerna i år så skanderades det en antisemitisk sång i tåget om att "krossa sionismen" (alltså staten Israel, en vanlig omskrivning för antisemitism) och "leve Palestina", och hur man kastat sten och skjutit raketer och skall "befria vårt land" (alltså Israel).

Att ta itu med det borde vara högsta prioritet under helgen i Karlstad, men man kommer nog att låtsas som ingenting. Höjdare som självaste statsminister Löfven och LO-ordföranden Thorwaldsson kommer ju. Då kan man inte tvätta sin smutsiga byk offentligt. Men det är sorgligt att se denna oförmåga att hålla rent i Sveriges rikaste ungdomsförbund.

Artikeltaggar

A-lotteriernaAlexander PaulssonAndrea TörnestamKarl-Petter ThorwaldssonKarlstad CCCKronofogdenLedareLOPhilip BotströmSocialdemokraternaSR EkotSSUStefan Löfven