Stöd Hongkongs frihet

Ledare
PUBLICERAD:
Polis med gripna demonstranter i Hongkong.
Foto: Kin Cheung/AP
Under hela sommaren har det pågått stora protester i Hongkong mot det kinesiska inflytandet, och försöken från Kommunistregimen i Peking att undergräva den formellt självstyrande regionens frihet, öppenhet och demokrati. Hongkongborna är värda allt stöd de kan få från omvärlden.

I måndags var det utlyst en generalstrejk som i praktiken lamslog det lilla territoriet, inte ens så stort som Öland men med en befolkning på 7,4 miljoner människor. Som så många gånger tidigare under sommaren möttes protesterna med våld från polisens sida, men det har också varit flera demonstranter som också själva tagit till våld. På det stora hela har dock protesterna varit fredliga, och det är polisen och inhyrda ligister från kinesiska maffiagrupper, de så kallade triaderna, som har stått för det mesta våldet.

Det är tydligt att Kina inte längre ser med blida ögon på Hongkongs oberoende utan strävar efter att inordna området i själva fastlandet. Sedan den tidigare brittiska kronkolonin överlämnades till Kina 1997 har Hongkong varit en särskild administrativ region, med bibehållen marknadsekonomi och politiska fri- och rättigheter. Detta har kallats för "ett land, två system", men det räcker nu uppenbarligen inte för Kina. Kinas sätt att kontrollera Hongkong har varit genom riggade val och tillsättandet av marionetter på ledande poster.

Upprinnelsen till de nuvarande protesterna var ett lagförslag från Hongkongs chefsminister Carrie Lam som skulle göra det möjligt att utlämna brottsmisstänka personer till Kina, en allvarlig inskränkning av Hongkongs suveränitet och, givet hur det kinesiska rättssystemet fungerar, helt rättsosäkert. Under trycket av protesterna drogs förslaget tillbaka, men skadan var redan skedd. Hongkongborna litar inte på chefsministern och hennes administration, och värnar sina fri- och rättigheter.

Faktum är att det är få Hongkongbor som ens ser sig som kineser. Enligt en undersökning från Hongkongs universitet så ser sig en förkrossande majoritet sig som Hongkongbor rätt och slätt, och bara 11 procent ser sig som kineser. Och de är nu berättigat oroliga över att inlemmas helt och hållet i det kommuniststyrda Kina.

Faran är att oroligheterna kommer att användas som en förevändning för Pekingregimen att ingripa militärt. Det har skett en ansamling av kinesiska styrkor vid gränsen. Under en ovanlig presskonferens på tisdagen kom en kinesisk regeringstalesman med direkta hotelser. "De som leker med elden kommer att förgöras av den", sade han bland annat, och fortsatte "Misstolka inte situationen och missta vår självbehärskning för svaghet. Underskatta aldrig beslutsamheten och den oerhörda styrkan hos den centrala regeringen".

Därför är det viktigt att omvärlden ger allt sitt stöd för ett fortsatt fritt och oberoende Hongkong, och låter Kina få veta att en upptrappning och ett krossande av Hongkongs självstyre inte accepteras. För annars är risken överhängande att Kina bara fortsätter. Näst på tur står då förmodligen Taiwan, ett fritt och demokratiskt land som Kina gör anspråk på, som varit under extra hård press de senaste åren. Den 1 augusti förbjöds enskilda privatresor av kineser till Taiwan, och nu ryktas det om att också gruppresor skall förbjudas. Kinesisk turism är en stor intäktskälla för Taiwan.

Det ironiska med det kinesiska agerandet mot Hongkong är att de därigenom motsäger sin egen propaganda om "ett land, två system". Taiwaneserna kan nu med egna ögon se hur mycket den frasen är värd.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.