Hoppa till huvudinnehållet

Inga IS-återvändare – men extremismen oroar

Publicerad:
Peter Sundin, handläggare för våldsbejakande extremism på Agera Värmland, menar att det är den politiska extremismen som problemet i Värmland.
Peter Sundin, handläggare för våldsbejakande extremism på Agera Värmland, menar att det är den politiska extremismen som problemet i Värmland. Foto: Sanna Emanuelsson

I våras kom uppgifterna. Två värmländska kommuner fick förbereda sig för IS-återvändare. Men än har inga kommit.

Samtidigt fortsätter högerextremismen att oroa. Deras propaganda syns allt oftare.

Både Filipstad och Arvika fick i april veta att de, tillsammans med 39 andra kommuner i Sverige, kan tvingas att ta emot IS-återvändare (personer som är från eller varit anknutna till områden som Islamiska staten tidigare kontrollerat).

Kommunerna bjöds in av Center mot våldsbejakande extremism (CVE) till en så kallad kunskapsdag.

Där fick de hjälp med hur de ska hantera barn och vuxna som återvänder från dessa områden.

Ida Andersson, säkerhetssamordnare på Arvika kommun, beskriver utbildningen som lyckad.

Ida Andersson, säkerhetssamordnare på Arvika kommun, menar att utbildningen om IS-återvändare var nyttig.
Ida Andersson, säkerhetssamordnare på Arvika kommun, menar att utbildningen om IS-återvändare var nyttig. Foto: Privat

– Det är jätteviktigt att kommunerna får den kunskapen, säger hon.

I dag är inga återvändare till Arvika längre aktuella, enligt henne.

I Filipstad är informationen från polisen att en IS-återvändare, en kvinna med ett litet barn, kan komma tillbaka.

Per Gruvberger (S), kommunalråd i Filipstad, väntar på mer information från polisen angående IS-återvändare.
Per Gruvberger (S), kommunalråd i Filipstad, väntar på mer information från polisen angående IS-återvändare. Foto: Helena Karlsson

– Vårt uppdrag blir i första hand i så fall att ta hand om barnet, det andra är polisiärt. Om man har gjort något kriminellt där som är åtalbart i Sverige, så ska det givetvis göras, säger Per Gruvberger (S), kommunstyrelsens ordförande.

Om eller när det de eventuellt kommer vet inte Per Gruvberger. Polis ska enligt uppgift informera kommunen om det blir några nyheter.

Lars Stiernelöf jobbar med våldsbejakande extremism på Agera Värmland. Han menar att utöver dessa fall har Värmland varit skonat från religiös extremism.

– Vi hade väldigt lite problem med resande till IS-områden under 2014 och 2015 när det var aktuellt. Och då blir det också mindre problem när de återvänder, säger han.

Kvinnor och barn som tidigare bott i områden som IS kontrollerat väntar vid ett läger i Syrien. Människorna på bilden har inget med texten att göra.
Kvinnor och barn som tidigare bott i områden som IS kontrollerat väntar vid ett läger i Syrien. Människorna på bilden har inget med texten att göra. Foto: Baderkhan Ahmad

Samtidigt påpekar Lars Stiernelöf att Agera Värmland har ett bra samarbete med Filipstad och stöttar kommunen om personer från IS-områden återvänder.

Politisk extremism

I Värmland är det i stället politiskt extremism som visar sig främst. Och då gäller det vit makt-miljön.

Det säger Peter Sundin, på Agera Värmland, som är expert på dessa rörelser.

I till exempel Arvika har man noterat att högerextrema Nordiska motståndsrörelsen (NMR) börjat sprida propaganda. Klistermärken har hittats.

– Det är oroväckande, säger Ida Andersson på kommunen.

Peter Sundin fyller i:

– NMR har fått ett uppsving den senaste tiden. De har fått in lite nya medlemmar och då ökar aktiviteterna igen. I just Arvika tror vi att det var en annan aktivist, från en annan kommun, som spred propagandan. Annars är de som mest aktiva i Karlstadsområdet.

Artikeltaggar

ArvikaFilipstadISLars StiernelöfNordiska motståndsrörelsenPer GruvbergerPeter SundinPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.