Hoppa till huvudinnehållet

Från krisstämning till framtidstro hos bönderna

Publicerad:
Jag kommer att ta upp frågan om beredskapskraven med näringsminister Ibrahim Baylan, sa riksdagsledamot Lars Mejern Larsson, ( S) , t.h. vid LRF.s sommarmöte. T.v. Patrik Olsson, ordförande i LRF Värmland samt riksdagsledamot Gunilla Svantorp, (S).
Jag kommer att ta upp frågan om beredskapskraven med näringsminister Ibrahim Baylan, sa riksdagsledamot Lars Mejern Larsson, ( S) , t.h. vid LRF.s sommarmöte. T.v. Patrik Olsson, ordförande i LRF Värmland samt riksdagsledamot Gunilla Svantorp, (S). Foto: Jonny Ohlsson

– Vi borde ta makten över värdekedjan och ta mer betalt för våra produkter. Inte bara buga och tacka för den ersättning vi får av grossister och handlare, sa Olle Göransson, Torfolk gård, vid LRF Värmlands sommarmöte i Forshaga Folkets Park.

– Vi måste lära oss att ta mer betalt för våra produkter och se till att det bli färre mellanhänder. Vi bönder borde gå samman och starta ett värmländskt handelshus där vi själva sätter priserna, sa Fredrik Vangsten, Åshammars gård.

I fjol , vid ungefär samma tidpunkt som i år, var det krisstämning vid sommarmötet i Forshaga. Då var många bönder nära att ge upp, men nu har framtidstron kommit tillbaka. Årets skördar är hyfsade.

– Visst skall vi vara tacksamma för att vi går mot ett normalår. Medierna konstaterar att vi kan andas ut, men jag tycker nog att det är konsumenterna som skall var mest tacksamma. Vad hade hänt om det blivit ett nytt krisår och det varit tomt i hyllorna hos handlarna, sa bonden Andreas Strandberg.

Kraftig nedgång

Här får riksdagsledamot Lars Mejern Larsson, (S),  morötter av Anna Wilén, Ängebäcks gård.
Här får riksdagsledamot Lars Mejern Larsson, (S), morötter av Anna Wilén, Ängebäcks gård. Foto: Jonny Ohlsson

Ett stort samtalsämne vid sommarmötet var den kraftiga nedgången för potatisodlingen i Värmland, samt svårigheterna att återigen få upp volymen samt öka volymen för grönsaksodlingen och trädgårdsprodukterna i stort.

– Självförsörjningsgraden för potatis är nu nere i 30 procent. Nedgången har kommit snabbare än vad vi anat. Traditionsrika områden med värmländsk potatis har blivit historia, sa Patrik Olsson, ordförande i LRF Värmland.

Det finns goda möjligheter att öka grönsaksodlingen i Sverige, sa Marcus Söderlind, LRF Trädgård. huvudtalare vid LRF Värmlands sommarmöte.
Det finns goda möjligheter att öka grönsaksodlingen i Sverige, sa Marcus Söderlind, LRF Trädgård. huvudtalare vid LRF Värmlands sommarmöte. Foto: Jonny Ohlsson

Huvudtalare vid sommarmötet var Marcus Söderlind, grönsaksodlare från Habo och ordförande i LRF Trädgård.

– Det finns enligt min mening en stor potential för ökad grönsaksodling i Sverige. Efterfrågan på grönsaker ökar i konsumentledet, men vi odlare måste se till att få ut rätt ersättning. Ersättningsfrågan måste markeras hårdare i diskussionerna med grossister och handlare.

– Det är inte affärskedjorna som skall styra utvecklingen. Det är vi som skall sätta märket.

Vi borde ta makten över värdekedjan, sa Olle Göransson. Torfolk Gård, andre fr.v. vid LRF Värmlands sommarmöte. Övriga fr.v Patrik Olsson, LRF Värmland, Anna Wilén, Ängebäcks gård, Fredrik Vangsten, Åshammars gård och Marcus Söderlind, LRF Trädgård.
Vi borde ta makten över värdekedjan, sa Olle Göransson. Torfolk Gård, andre fr.v. vid LRF Värmlands sommarmöte. Övriga fr.v Patrik Olsson, LRF Värmland, Anna Wilén, Ängebäcks gård, Fredrik Vangsten, Åshammars gård och Marcus Söderlind, LRF Trädgård. Foto: Jonny Ohlsson

Polisbesök

Han tog också upp frågan om anställning av utländsk arbetskraft.

– Flera odlare har under det gångna året fått besök av gränspolisen som hävdar att odlarna inte följt lagen om anställning av utländsk arbetskraft.

Söderlind hävdade att regelsystemet för utländsk arbetskraft är oerhört komplicerat. LRF Trädgård har nyligen framfört önskemål om enklare och tydligare regler.

– Jag hoppas att regeringen och Migrationsverket kan gå oss tillmötes.

Ängebäcks gård är nog den gård i Värmland som har flest utlänningar på lönelistan.

– De är mycket tacksamma över att få jobb . Faktum är att jobbet hos oss har för flera blivit en merit och många har fått fortsatt arbete på andra ställen i landet, sa Anna Wilén, Ängebäcks gård.

Fråga till ministern

En fråga som väckte stor uppmärksamhet var den beskrivning som gavs av beredskapskraven för livsmedelsförsörjningen. Anna Wilén ,sa så här:

– Jag känner inte till några beredskapskrav. Om Sverige skulle anfallas av främmande makt kommer svenska folket redan efter några dagar att få svälta.

Uttalandet fick riksdagsledamot Lars Mejern Larsson, (S) att reagera.

– Jag kommer att ställa en fråga till näringsministern kring beredskapskravet. Är det som Anna Wilén säger är det rent ut sagt skrämmande.

Här får årets nötköttsproducent i Värmland, Henrik Nisser, Alstrums gård, t.h. priset av Patrik Olsson, ordförande i LRF Värmland.
Här får årets nötköttsproducent i Värmland, Henrik Nisser, Alstrums gård, t.h. priset av Patrik Olsson, ordförande i LRF Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

Prisad köttproducent

Vid sommarmötet prisades årets nötköttsproducent i Värmland, Henrik Nisser, Alstrums gård.

Plakaten vid sommarmötet visade vad LRF vill se för utveckling: “ Satsa på de gröna näringarna” och “Att äta billigt kan stå oss dyrt”.

Artikeltaggar

EkonomiForshagaGunilla SvantorpJordbrukLars Mejern LarssonLRFPatrik OlssonVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.