Kristian Lundberg får Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris

Litteratur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2019 tilldelas författaren Kristian Lundberg, Malmö.

Motiveringen lyder: “Kristian Lundberg genomför musikaliskt och konkret en poetisk brottning med de stora existentiella frågorna om liv, död, kärlek och sökandet efter en hållfast mening genom en religiös tro. Genom Kristian Lundbergs författarskap löper också en tråd, eller snarare: ett kraftigt rep, som fångar in sociala orättvisor, ekonomisk exploatering och samhälleligt utanförskap. Gustaf Fröding-sällskapet vill genom sitt val fästa uppmärksamheten på ett betydande författarskap, såväl poetiskt som på prosa.”

Kristian Lundberg.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Den svenske poeten, författaren och litteraturkritikern Kristian Lundberg är född i Malmö 1966 och uppvuxen i Rosengård. Efter åttonde klass slutade han skolan och blev vaktmästarlärling vid en kyrkogård i Malmö. Han är genuint självlärd och verksam som författare, lektör och kulturjournalist, bland annat på Kvällsposten och Expressen. Tidigare var han också medlem i den numera upplösta s.k. Malmöligan, en grupp som bildades i mitten på 1980-talet med sex unga Malmöpoeter. Han har även arbetat som tidningsbud, i en bokhandel i Lund och som hamnarbetare i Malmö. Lundberg är bosatt i Malmö. Han har sedan debuten 1991 publicerat ett tjugotal böcker inom skilda genrer, både lyrik och romaner. Som poet och prosaist har han, framförallt under 2000-talet, utvecklat en tydligt kristen tematik, bland annat i boken Requiem över en förlorad son från 2019.

Under 1990-talet var Kristian Lundberg lyrikrecensent på Nya Wermlands-Tidningen.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.