Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Åke om livet efter sjukdomen

Publicerad:
 Kjell Åke "I Myra" Axelsson med manuset till nya showen som har premiär i höst.
Kjell Åke "I Myra" Axelsson med manuset till nya showen som har premiär i höst. Foto: Dan Enwall

Kjell Åke “I Myra” Axelsson har de senaste åren blivit en av Värmlands mest kända humorprofiler. Just nu är han högaktuell i Sunne och till hösten väntar en ny show.

– Jag har haft en väldigt tur som fått träffa rätt personer i branschen, säger Kjell Åke hemma vid köksbordet i sitt älskade Metbäcken.

Den första som möter upp är norrbottenspetsen Fia. Sedan dyker Kjell Åke upp och frun Britt-Marie tar ut hunden på en förmiddagspromenad. I köket till Kjell Åkes föräldrahem blommar fridens liljor och det doftar gott av nybryggt kaffe.

– Ja, du det där med att kunna vara rolig, det har jag nog fått härifrån. Både mamma och pappa hade mycket humor. Sedan lyssnade jag ofta på “gôbbera i affären” och deras historier. Det mesta var roligt men inte mycket var sant, säger Kjell Åke.

Det var också en annan tid.

– Metbäcken var större än Östmark då. Här fanns allt man kunde önska sig och vi var 21 barn som klev på skolbussen. Nu finns ingenting kvar, utom lugnet och naturen förstås, säger Kjell Åke som tidigt visste att använda sig av humor.

– Jag var inget ljushuvud i skolan. Det där med att läsa och skriva tyckte jag var svårt. I stället sa jag roliga saker och blev utkastad. Det var mitt sätt att “klara mig” genom skolan.

Så småningom blev han lokalt känd som historieberättare och i början av 1980-talet var det dags för scendebuten.

– Det var en som var sjuk i revyn i Östmark och jag ombads hoppa in. Jag skulle ha en stum roll men plötsligt knuffades jag in på scenen med orden“ Säg nôt!” Då gjorde jag det och det blev succé.

Det ledde till fler underhållningsuppdrag i bygden, inte minst på så kallade “älgfester”.

– Ja, och där hade ju gästerna “festat klart” redan när man kom dit. Det var väl tre längst fram som “halvsåg” på mig, på nästa rad sov alla och resten låg på golvet, berättar Kjell Åke.

 Kjell Åke framför föräldrahemmet och bostaden i Metbäcken där han bor med frun Britt-Marie och  norrbottenspetsen Fia.
Kjell Åke framför föräldrahemmet och bostaden i Metbäcken där han bor med frun Britt-Marie och norrbottenspetsen Fia. Foto: Dan Enwall

Han fick i alla fall scenrutin och blev allt mer efterfrågad. Men han har svårt att sätta fingret på vad som gjort att han lyckats så bra.

– Jag märkte i alla fall rätt tidigt att det är publiken som bestämmer vad som är roligt. Ofta kom skratten under uppbyggnaden av ett skämt och då får man ju lära sig av det. Sedan tror jag kanske att det handlar om själva scenspråket och att jag har en naturlig förmåga att pausera.

Men framför allt menar han att han har haft tur.

– Ja, det har jag. Det finns så många jätteduktiga komiker som aldrig har kommit fram, men jag har haft den stora turen att få träffa rätt folk.

Den förste i raden var Bosse Parnevik.

– Han kom och pratade med mig efter ett framträdande jag gjort på Bondkomikerfestivalen vid Fridolf Rhudinmuseet i Munkfors. Han tyckte jag var rolig och vi satt länge och språkade. Sedan fick jag underhålla på hans 70-årskalas ett halvår senare. Uffe Larsson var toastmaster och där fanns ju hela komikereliten så det var många dörrar som öppnades.

Inför sin första stora turnéshow 2014-2015, Härifrån till Metbäcken, fick han samarbeta med Sissela Kyle som regisserade och petade i manus.

– Det var väldigt roligt. Jag fick spela 69 föreställningar under 1,5 år. Fulla hus från Lycksele i norr till storstäder som Stockholm och Göteborg i söder, säger Kjell Åke.

Med tiden växte tankar på en ny turnéshow och mycket annat fram, men plötsligt fick allt planeringsarbete läggas på is.

– Jag fick ett cancerbesked; en tumör på en njure. I maj förra året fick jag genomgå en lång men lyckad operation på Centralsjukhuset i Karlstad och blev senare friskförklarad. Visst var allt det där otäckt, men mest av allt är jag tacksam. Alla de vackra ord som jag skulle vilja säga till sjukhuspersonalen är nog inte uppfunna än, säger Kjell Åke.

Parallellt med underhållningen har han haft en “normal” yrkeskarriär. Bland annat som svetsare och resemontör fram till 1998. Då gick han en kurs i Torsby för att bli jakt- och fiskeguide men blev i stället erbjuden jobb som lärare. Något som ledde vidare till lärarhögskolan i Stockholm 2008-2009.

– Jag är yrkeslärare i botten men brinner för specialpedagogiken. I dag jobbar jag på SG Södra Viken i Sunne med elever med särskilda behov. Men jag säger alltid att de har särskild begåvning. De är oerhört hängivna och seriösa i allt de gör. Jag vet inte vem som lär sig mest; de eller jag? filosoferar Kjell Åke.

Han leder också jaktutbildningen på skolan och fungerar för övrigt som domare i jaktprov med hund. Men det här med humorn dyker alltid upp.

– Jo, ibland i kombination med jakten som nu under jaktmässan i Sunne, konstaterar han.

Kjell-Åke är samtalsledare och ska prata med de inbjudna toppnamnen och mässans första dag avslutas med humorkväll där han underhåller tillsammans med Ann Westin och Lennie Norman.

– Två fullblodsproffs och så jag, alltså. Jag tror det blir väldigt kul. Själv ska jag blanda lite gammalt och nytt, säger han.

Kjell Åke jammar med sin nya kollega och kompis Tomas von Brömssen.
Kjell Åke jammar med sin nya kollega och kompis Tomas von Brömssen.

Sedan blir det stort fokus på nya showen, Make Metbäcken Great Again eller En lang å krokut väg som har premiär den 1 november i Torsby och sedan turnerar runt i Värmland fram till februari. Sunne gästas den 23 november.

– Precis som med förra showen så gör en annan nordvärmlänning, Johnny Steen, ett manus av mina berättelser om händelser i Metbäcken. Hur det var, hur det blir och hur det ska vara. Sedan gör han också låtar utifrån idéer jag får och för kompet står Metbäckens isterband, de är lite som Helmer Bryds orkester, berättar Kjell Åke.

Föreställningen regisseras av den svenske humorlegendaren Tomas von Brömssen och det går inte att ta miste att han och Kjell Åke funnit varandra.

– Han lyssnar och har lärt mig mycket om hur man presenterar en text så att flytet och poängerna blir bättre. Dessutom är han otroligt jordnära och har samma humor som jag. Verkligen ett stort hjärta på två ben, säger Kjell Åke “I Myra” Axelsson.

Artikeltaggar

Ann WestinFamiljKjell Åke AxelssonLennie NormanNöje/KulturÖstmarkSunneTomas von BrömssenTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.