Hoppa till huvudinnehållet

Avgår i protest mot turerna i vd-härvan

Publicerad:
Reporter Pia Holmström
Pia Holmström
pia.holmstrom@nwt.se

Stellan Lundkvist (OR) ordförande i Hagfors energi avsäger sig alla politiska uppdrag, samt ordförandeposten i det kommunala bolaget.

– Jag kan inte acceptera med mitt rättspatos att vi fortsätter på en olaglig väg, säger Stellan Lundkvist.

NWT har under flera månader rapporterat om turbulensen efter att kommunchefen Jan Lilja utsett utvecklingschefen Lars Nyborg till vd för både Hagfors energi och Hagforshem. Detta trots att det är de båda styrelserna som ska besluta i vd-frågan.

I juni beslutade Hagfors energi att tjänsten som vd ska annonseras ut.

Därefter beslutade Hagforshem att Lars Nyborg blir vd för deras bolag.

Kort därefter hade partiet Oberoende realister (OR) ett möte som utmynnade i att de förordar Lars Nyborg på båda vd-posterna.

"Kör över energibolaget“

Nu har Stellan Lundkvist avsagt sig ordförandeposten i Hagfors energi och alla övriga politiska uppdrag.

– De kör ju över energibolaget och ska ha en vd för två bolag. Då kan ju inte vi i energibolaget komma längre om det inte går att få rätt i någon instans. Man orkar ju inte hur länge som helst att hålla på att käftas om sånt som är ren skit. Det finns inget dokument som säger att det ska vara en vd för båda bolagen. Det är något som uppstått under resans gång, säger Stellan Lundkvist.

“Olagligt beslut”

Han anser att kommunchefen Jan Liljas tillvägagångssätt att tillsätta vd för de båda bolagen var fel från början.

– Det var ett helt olagligt beslut. Både aktiebolagslagen och kommunens styrdokument föreskriver att det är styrelsen som ska tillsätta vd i respektive bolag. När vi i Hagfors energi sedan beslöt att utannonsera tjänsten så ansåg vi att vi hade återgått till den rättsliga principen, så som det ska gå till när man ska tillsätta en vd, säger Stellan Lundkvist.

Är du fortfarande med i OR?

– Ja, jag har inte sagt ifrån mig medlemskapet än. Jag får se vad det blir i slutändan.Jag har ju sympatier för OR:s verksamhet, men det går ju inte att jobba i bakvatten hela tiden, säger han.

“Går emot partiet”

Boo Vestlund (OR) som är förste vice ordförande i kommunstyrelsen kommenterar Lundkvists avgångsbeslut.

– Det här kan Stellan Lundkvist inte acceptera att partiet tagit det beslutet. Han vill driva en egen linje i det här. Han inser samtidigt att han kommer gå tvärt emot vad partiet har sagt. Då väljer han att avgå. Jag tycker det är tråkigt. Vi tappar en kompetent person. Personligen hade jag hoppats att vi kunnat resonera oss fram till en lösning och Stellan varit kvar, säger Boo Vestlund.

Han berättar hur OR kom fram till beslutet att förorda Lars Nyborg.

– Vi hamnade i ett läge där Hagforshem och Hagfors energi tog olika beslut. Men vi tror inte det är möjligt att rekrytera en vd på 30 procent med den kvalitet som krävs. Eftersom Hagforshem fattade beslut om att de vill anställa Lars Nyborg, där han kommer att jobba 70 procent, så väger det väldigt tungt, säger Boo Vestlund.

Har ni även diskuterat om Hagforshem kan ändra sitt beslut och annonsera ut tjänsten istället?

– Jodå, vi har diskuterat det här i alla möjliga vinklar och utfall. Men vi kom ändå till detta beslut i partiet och vi var eniga om att vi vill anställa Lars Nyborg, säger han.

Är det fler i Hagfors energi som kommer att avgå?

– Nej, jag har varit i kontakt med både ordinarie och ersättare och alla övriga inser hur vi har resonerat och att det är nödvändigt, säger Boo Vestlund.

Vad händer nu?

– Hagforsenergi ska få ta ett nytt beslut och ta upp frågan igen, säger Boo Vestlund.

Ingemar Tönnberg (S) som är vice ordförande blir tillsvidare ordinarie tills en ny ordförande nomineras. Enligt Boo Vestlund ska Hagfors energi ha möte inom de närmaste veckorna. Den 1 september börjar Lars Sätterberg som ny utvecklingschef och ska efterträda Lars Nyborg.

Läs också

Artikeltaggar

Hagfors energiHagfors kommunHagforshemJan LiljaLars NyborgOberoende realisterPolitikStellan LundqvistVd-härvan i Hagfors

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.