• idag
  7 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Torsby sparar på de utsatta men har råd med kalas

Insändare
PUBLICERAD:
Daglig sysselsättning och social samvaro kan verka självklart för de flesta. Utan sociala sammanhang blir tillvaron på sikt rätt ointressant och innehållslös.

Torsby kommun har beslutat att lägga ned den dagliga verksamheten för personer med psykisk ohälsa. Samtidigt satsar kommunen pengar på olika event, påpekar insändarskribenten.
Foto: Daniel Olausson

Som anhörig till en person med ett psykiskt funktionshinder är oron ständigt närvarande. Större förändringar i de dagliga rutinerna kan vara förödande, särskilt om de kommer väldigt plötsligt, utan förvarning och alternativa lösningar.

Gläntan är en daglig verksamhet som funnits för personer med psykisk ohälsa under många år. Syftet med verksamheten var enligt Torsby kommun själva att bryta social isolering och därigenom förebygga psykisk ohälsa.

Under våren beslutade socialnämnden i Torsby kommun att Gläntans verksamhet ska läggas ned. Den årliga besparingen blir enligt uträkningar 400 000 kr. Orsaken till nedläggningen är enligt beslutet att: ”Målgruppen har ändrats over tid. Deltagarna är numera ålderspensionärer som skulle kunna få sina behov av social samvaro uppfyllda genom att delta i arrangemangen som finns att tillgå på exempelvis Valbergsgården eller med PRO.”

Torsby kommun vill istället starta upp fritidsverksamhet för en yngre målgrupp som uppenbarligen värderas högre. Hur hade det varit att bygga relationer över generationsgränser? Samordna aktiviteter?

Information kring beslutet har uteblivit. Beslutet i socialnämndens arbetsutskott är daterat i maj månad. Nedläggningen verkställdes 19 juli och med bara cirka en veckas varsel informerades berörda brukare om förändringen. Som anhörig blir man bestört över det ointresse som visats dessa känsliga personer.

Många personer med psykosocial problematik kämpar varje dag för att överhuvudtaget finna en anledning att kliva upp ur sängen, rutiner är något av det viktigaste som finns. Hur man då som ledamot i socialnämnden kan acceptera en så kortsiktig besparing som 400 000 kr har jag så svårt att förstå.

Att dessutom hänvisa äldre personer med psykisk ohälsa till medlemskap i PRO tycker jag tyder på stor okunskap. Dagens ”friska” pensionärer har helt andra möjligheter att ta del av aktiviteter som initieras genom föreningslivet. Som pigg pensionär är resor, kurser och föreläsningar självklart jättekul och värdefullt. De personer ni hänvisar hit har helt andra behov och möjligheter. Det finns en anledning till att de känt sig så hemma i Gläntans verksamhet och inte deltagit i de ideella föreningarnas verksamheter.

Om nu ekonomin inom den sociala verksamheten är så pass ansträngd kan man fråga sig hur ledningen då kan missa att ansöka om det viktiga statliga habiliteringsstödet? Detta uppmärksammades av Sveriges Radio Värmland nyligen.

Som invånare i Torsby kommun oroas jag över hur skatteresursen använts under senare år samt vilka prioriteringar som politikerna gör. Självklart kan man bidra till att kommuninvånare och besökare trivs genom att anordna större event så som Våryra, Torsby Kalas, vara medarrangör och bidra med mångmiljonbelopp till Rally Sweden men det får inte vara på bekostnad av de lagstadgade åtaganden vi har gentemot våra barn, äldre och sjuka.

Oroad kommuninvånare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.