Replik: Vad Moderaterna egentligen vill med minskade högskoleplatser

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Minska byggkraven på riktigt små lägenheter. I dag är det möjligt att bygga fullt fungerande och utrustade lägenheter på ner till 20 kvadratmeter, det är dags att regelverken anpassas därefter, skriver Lars Mejern Larsson, Gunilla Svantorp och Mikael Dahlqvist.
Foto: Drago Prvulovic/TT
Att envisas med en minskning av utbildningsplatser handlar i grund och botten om att inte vilja att utbildningen ska finnas till för många, utan bara några få. Det är elittänkande, skriver Lars Mejern Larsson, Gunilla Svantorp och Mikael Dahlqvist.

Svar till Greta Eulau och Amos Friedman (NWT 27/7).

Återigen använder moderater rena osanningar för att rättfärdiga ett minskat antal studieplatser. En utbildning försämras inte för att fler får ta del av den. Dessutom är varje utbyggd plats finansierad så att kvaliteten bibehålls. Moderata studentförbundet presenterar heller inga förslag på att öka finansieringen till de utbildningsplatser vi redan har – varför vänder de sig då så starkt mot att fler ska få studera?

Framtidens arbetsmarknad kommer kräva att fler och fler vidareutbildas. Det är också en värderingsfråga. Att envisas med en minskning av utbildningsplatser handlar i grund och botten om att inte vilja att utbildningen ska finnas till för många, utan bara några få. Det är elittänkande.

Däremot har Moderata studentförbundet rätt i en sak. Det duger inte att bara skapa fler studieplatser. Vi måste också göra det möjligt för studenter att leva drägligt. Vem du än är ska du ges förutsättningar att klara av din utbildning.

Lösningen på framtidens arbetsmarknadsläge och studenternas livssituation stavas varken skattesänkningar eller ett minskat antal studieplatser, och i synnerhet inte terminsavgifter på upp till 50 000 kronor – ett förslag Moderata studentförbundet ställt sig bakom. Vi tror istället att det behövs socialdemokratiska reformer som gynnar alla.

I ett starkt samhälle tvingas ingen tacka nej till sin drömutbildning på grund av till exempel bostadsbrist. Det ska inte krävas sparkapital till en bostadsrätt för att kunna studera vidare. Socialdemokraterna föreslår därför tre åtgärder för att bygga många och billiga studentlägenheter.

• Inför investeringsstöd för ungdoms- och studentbostäder. Stödet borde höjas till minst 7 100 kronor per kvadratmeter.

• Minska byggkraven på riktigt små lägenheter. I dag är det möjligt att bygga fullt fungerande och utrustade lägenheter på ner till 20 kvadratmeter, det är dags att regelverken anpassas därefter.

• Inför typhus för studentbostäder. På så viss blir det billigare att bygga de bostäder vi behöver.

Tiden då högskoleutbildning var förbehållet ett privilegierat fåtal är förhoppningsvis över. I dag måste vi se till att högre utbildning finns tillgänglig för människor under hela livet och i hela landet. Det gör vi genom att lägga och genomföra konkreta förslag som gör verklig skillnad i studenternas liv.

Lars Mejern Larsson

Gunilla Svantorp

Mikael Dahlqvist

Riksdagsledamöter (S) Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.