Hoppa till huvudinnehållet

Joe Bengtsson blev Årets nordvärmlänning

Publicerad:
Årets nordvärmlänning heter Joe Bengtsson. Han kämpade för att räddningstjänsten ska rycka ut i väntan på att ambulans anländer. Han lyckades även få apoteket i Likenäs att ha sommaröppet igen.
Årets nordvärmlänning heter Joe Bengtsson. Han kämpade för att räddningstjänsten ska rycka ut i väntan på att ambulans anländer. Han lyckades även få apoteket i Likenäs att ha sommaröppet igen. Foto: Aron Eriksson

Han kämpade i våras för att räddningstjänsten ska rycka ut i väntan på att ambulans anländer. Nu har Joe Bengtsson utsetts till Årets nordvärmlänning på Sysslebäcks marknad med hemvändardag.

Under högtidliga former med supé och dans var det under lördagskvällen dags att utse Årets nordvärmlänning. Priset går till Joe Bengtsson, som senast kämpade för att räddningstjänsten ska rycka ut i väntan på att ambulansen kommer. Det kallas IVPA. Joe Bengtsson från Kärrbackstrand har i många år engagerat sig i norra Värmland.

– Det känns helt fantastiskt att få det här priset. Det var väldigt överraskande, säger Joe Bengtsson.

Årets nordvärmlänning Joe Bengtsson talade till de protesterande utanför kommunhuset i Sysslebäck i samband med kommunfullmäktige i slutet av april.
Årets nordvärmlänning Joe Bengtsson talade till de protesterande utanför kommunhuset i Sysslebäck i samband med kommunfullmäktige i slutet av april. Foto: Aron Eriksson

Han var med på den tiden när den lokala banken skulle läggas ned och även när apoteket i Likenäs sommaren 2018 skulle ha sommarstängt i elva veckor.

– Med apoteket slutade det med att radio, teve och båda länstidningarna kom hit. I sommar har de inte haft stängt, konstaterar Joe Bengtsson.

Republiken Dalen

Minns ni Republiken Dalen med presidenten Peter “Petter i Boa” Larsson? Republiken Dalen, senare Republiken Klarälvdal´n växte och blev så stor att den i stort sett kunde påverka politiska beslut. Nu nybildas republiken och Joe Bengtsson utses till dess president.

– Förra gången växte vi och blev för stora. Det blev för tungrott. Så har vi inte tänkt att det ska bli den här gången, säger Claes Widell, ordförande i Branäs alpina och marknadsfixare i Sysslebäck.

Hjärntrusten i Republiken Dalen blir alla som utsetts till Årets nordvärmlänning: Bo Halvarsson, Skistar, Torleif Styffe, författare och krönikör, Morgan Östlund, rallycrossgeneral och Anette Axelsson Juul, Röda kors-medarbetare och sjuksköterska.

Godisregn på Sysslebäcks marknad. Alma och Elin kastar ut godis för fullt. “Vi hade allt några tusen besökare”, berättar Claes Widell i organisationsstaben.
Godisregn på Sysslebäcks marknad. Alma och Elin kastar ut godis för fullt. “Vi hade allt några tusen besökare”, berättar Claes Widell i organisationsstaben. Foto: Morgan Bäckvall

Årets värmlänning, motivering:

“Årets nordvärmlänning 2019 tilldelas Joe Bengtsson, för hans mångsidiga kamp för att Nordvärmland även fortsättningsvis ska vara en bygd där det ska gå att bo och verka. Joe har en förmåga att samla skarorna, tillsammans med dem kämpa för att viktiga samhällsfunktioner måste bibehållas även i glesbygd. Han har även med sång och musik satt färg på Nordvärmland. Under hans ledning har Strannas Folkets hus med verksamhet växt till liv och där hålls det idag många musikaliska evenemang. Joe driver olika frågor med samma glöd som när han dribblade, fintade och kämpade i Finnskoga BK. Joe är en sann nordvärmlänning.”

Artikeltaggar

HöljesJoe BengtssonLikenäsNyheterStölletSysslebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.