Identitetspolitisk knut

Signerat
PUBLICERAD:
Rakim Mayers, med artistnamnet Asap Rocky.
Foto: Thibault Camus/AP

Jag har till skillnad mot många andra haft svårt att gå igång på hela den här rötmånadshistorien om den amerikanske rapparen Asap Rocky (varför har rappare så fåniga artistnamn?), som under veckan stått inför rätta för misshandel.

Av helt andra skäl kan jag tänka mig att andra står närmast villrådiga i vad de skall tycka. Jag talar om människor som anammat identitetspolitiken. För vem skall man egentligen ”heja på”? Å ena sidan en afro-amerikan, per definition en utsatt grupp, och å andra sidan en ensamkommande migrant, också en utsatt grupp. Enklast blir kanske att låta bli och istället skylla på patriarkala strukturer och toxisk maskulinitet i största allmänhet.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.