Skjutningar har kommit till Karlstad

Ledare
PUBLICERAD:
Här sköts det genom ett fönster på Herrhagen.
Foto: Joachim Lagercrantz
Om vi trodde att Värmland och Karlstad skulle bli förskonat från skjutningar mellan kriminella gäng så får vi nu tänka om efter att det hänt två nätter i rad. Det vill till att vi nu kväser denna utveckling på ett tidigt stadium.

Natten till tisdagen sköts en man på Campus, Kronoparken genom ett fönster. Och natten därpå var det dags igen för en annan fönsterskjutning, denna gång på Herrhagen. Förhoppningsvis så stannar det där, men polisens teori är att det handlar om en uppgörelse mellan kriminella grupper, och att det som så ofta handlar om narkotika och skulder. Det kan eskalera, men det beror också på hur många och på hur motiverade de kriminella är.

Antalet skjutningar har ökat kraftigt på senare år i Sverige, framför allt i storstädernas utsatta problemområden. En del dödsfall har skett, ibland också av oskyldiga som råkat komma i vägen eller som felidentifierats. Det finns de som försöker avfärda larmrapporterna med att säga att skjutningar med dödlig utgång inte ökat markant, men det beror på att sjukvården blivit så mycket bättre på att rädda liv.

Det ökande antalet skjutningar har därmed också ansträngt sjukvården hårt. Det har drabbat allmänheten som ibland fått vänta ännu längre än vanligt på att få vård eftersom läkare och sjuksköterskor får händerna fulla när det skett några kriminella uppgörelser. Det har ibland också gjort akutmottagningar till otrygga platser när gängen och de skadades anhöriga kommer dit. Vid Centralsjukhuset i Karlstad har också polisen i förebyggande syfte satt in bevakning.

På åtta år har antalet skjutningar ökat med 20 procent enligt Brottsförebyggande rådet. Detta är något särskilt för Sverige då vi inte ser någon motsvarande utveckling i andra länder i vår närhet. Det är inte för inte som ett flertal områden, också utanför storstäderna, av Polisen pekats ut som riskområden, utsatta områden och särskilt utsatta områden. De finns även i städer som Växjö, Norrköping och Örebro, men tack och lov finns inga i Värmland.

Därför är veckans skjutningar en varningssignal. Förhoppningsvis kommer Polisen snabbt att kunna klara upp de här dåden och missdådarna kunna lagföras. Ett antal personer har gripits och anhållits. Sverige behöver inte fler utsatta områden med mer våldsam kriminalitet. Därför känns det bra att reaktionerna har blivit så snabba, så att inte brottslingarna tror att det är fritt fram här.

Beredskapen måste dock höjas, och Polisen – liksom övriga delar av rättskedjan – få de förstärkningar som behövs, också här i Värmland. Det finns annars en risk för att ökade oroligheter på andra håll i landet kommer att dränera Polisens resurser, och då blir det mindre av dem här, vilket i sin tur skulle skapa möjligheter för kriminell verksamhet att öka i Värmland.

Vi måste också arbeta aktivt med att bekämpa kriminaliteten i alla utsatta områden, och göra dem tryggare igen. I det arbetet ingår också att se till att områden som skulle kunna hamna i riskzonen inte gör det. Här har vi ett arbete att göra i Värmland.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.