Prisas för arbete med nordisk kulturhistoria i USA

Publicerad:
Eric Nelsons anfäder emigrerade från Sverige under den stora emigrationen på 1880-talet, och i dag har han kontakt med flera släktingar i Gräsmark. Foto: Joachim Lagercrantz

I över 60 år har utmärkelsen Årets svensk-amerikan delats ut och i år går utmärkelsen till Eric Nelson från Seattle.

I helgen är han i Värmland för att ta emot utmärkelsen i samband med lördagens Sverige-Amerikadagen.

Utmärkelsen Årets svensk-amerikan har delats ut av ordenssällskapet Vasa Orden av Amerika sedan 1960 och tilldelas personer med svensk börd och som har utmärkt sig i sitt arbete.

I år tilldelas utmärkelsen Seattlebon Eric Nelson vars förfäder emigrerade till Amerika i slutet av 1880-talet och där hans farfar kom från Gräsmark.

Själv gjorde han sitt första besök i Sverige som 22-åring och har sedan dess rest tillbaka ett dussintal gånger.

– Jag har alltid känt starkt för Värmland, det är trevligt och gemytligt här. Jag har även lyckats få kontakt med några släktingar i Gräsmark vilket är väldigt trevligt, säger Eric Nelson.

Eric Nelson jobbar till vardags som chef för National Nordic Museum i Seattle.
Eric Nelson jobbar till vardags som chef för National Nordic Museum i Seattle. Foto: Joachim Lagercrantz

På fredagen besökte han Kinship Center i Karlstad och under lördagen väntar besök i Filipstad där Eric Nelson deltar i John Ericsson-dagen,

– Det är en stor ära att ta emot utmärkelsen och den betyder mycket för mig, speciellt om man ser till vilka som tidigare har fått utmärkelsen. Det är fantastiska människor, så det är med ödmjukhet som jag tar emot utmärkelsen, säger Eric Nelson.

Genom utmärkelsen prisas Eric Nelson för sitt arbete vid National Nordic Museum i Seattle, ett museum som visar den nordiska kulturhistorien och som tidigare i år utsågs till nationellt nordiskt museum i USA av den amerikanska kongressen.

– Den här utmärkelsen står både för det som jag har uppnått hittills samtidigt som den inspirerar mig att fortsätta representera Sverige. Jag tänker ofta på mina förfäder från Sverige och därför känns det hedrande att få denna utmärkelse, säger han.

Artikeltaggar

Eric NelsonGräsmarkJohn EricssonKarlstadKinship centerNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare