• idag
  2 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  15°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.0 mm
 • måndag
  5 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  6 okt
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   3.2 mm

Porta buset i butiken

Ledare
PUBLICERAD:
Livet som handlare eller butikspersonal är sannerligen ingen dans på rosor. Som alla serviceyrken medför det en hel del påhopp och otrevligheter. Men till skillnad från många andra branscher måste man också leva med ett ständigt ökande hot.

Rånrisken är alltid påtaglig i butiker. Kontanterna har blivit svårare att komma åt men varor i sig är tillräckligt för att motivera somliga. Väktare som närvarar vid butikens öppnande och stängning är snarast regel i matbutiker numera. För personalens säkerhets skull.

Lägg därtill de ständiga stölderna och snatteriet. Anette Wiotti driver tillsammans med sin make en Ica-butik i Arvika. För Nya Wermlands-Tidningen (10/5) har hon berättat om hur stort problemet är. I parets butik stjäls varor för 2 500 kronor varje dag.

Svensk handel uppger att en genomsnittlig matbutik lägger 624 000 kronor per år på säkerhet. Det rör sig om allt ifrån larm och övervakning till säkerhetsvakter och kontrollanter.

Butiksinnehavare vittnar också om att det har blivit ett hårdare klimat i butikerna. Hot om våld, våldtäkter och till och dödshot har blivit vanligare. Mikael Ovrell, Icahandlare i Göteborg, säger till Göteborgs-Tidningen (17/2) att ”tar man en tjuv i dag blir man hotad till livet”.

Enligt Brottsförebyggande rådet minskar butiksstölderna. Detta beror dock snarare på handlarna inte polisanmäler. Anledningen är enkel, det enda det leder till är mer arbete. Ovrell beskriver det som att ”vi som blir utsatta för de här brotten står utanför samhällets spelregler”.

Svensk handels Trygghetsbarometer för andra kvartalet 2019 visar att 34 procent av handlarna har råkat ut för stölder eller snatteri – under den senaste veckan. Bara 30 procent av dem som har utsatts uppger att de har polisanmält. Var femte handlare svarar dessutom att besökare eller kunder har uppträtt hotfullt under den senaste månaden.

Denna verklighet har accepterats under alldeles för lång tid. Detta till stora ekonomiska kostnader, men kanske framförallt stora personliga kostnader. Människor som är rädda när de är på jobbet. Som är rädda att de ska se någon stjäla i deras butik för att de vet som kommer att hända när de gör vad de ska och talar om vad de har sett. Personal som hotas och som inte vågar gå till jobbet.

Trots att detta har varit ett erkänt problem under lång tid och att det har genomförts åtskilliga utredningar blir det aldrig någon förändring. Tjuvarnas rättigheter sätts före hederligt folks rätt att freda sig, sin verksamhet, sin personal och sina kunder. Det är inte rätt.

Ge butiksägare möjlighet att porta människor som stjäl, snattar upprepade gånger eller hotar människor. Det går att göra. Om inte utredningen som presenterades i början av året duger finns det ett förslag liggandes från en annan utredning från 2013. Få det gjort.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.