• idag
  7 juli
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Gör som i Norge - måla gula mittlinjer!

Insändare
PUBLICERAD:
Agerade nyligen chaufför åt en kompis. Sandefjord - Stavanger tur och retur. Vägbeläggningarna är jämna och fina, inga potthål där inte.
Gör som i Norge och måla mittlinjen gul, tycker signaturen Rattflanör.
Foto: Tomas Oneborg/TT

Förvisso är vägarna smalare, backigare och kurvigare än i Sverige. Men det är inte så konstigt med tanke på det mycket starkt kuperade men otroligt vackra landskapet. Man måste även beundra dem för byggandet av alla tunnlar, korta som långa. De måste vara mycket kostsamma och arbetskrävande projekt, ändå lyckas de få till rejäla och långa motorvägar vissa sträckor.

De har även vett på att undvika de dåraktiga vajervägarna, som i Sverige enbart skapar irritation och farliga omkörningar. Och ytterligare en sak som jag beundrar i Norge, är deras vägmarkeringar, alltså gula mittlinjer. Det gör det ju busenkelt att skilja på körfält och körriktning. Det är vansinne att som i Sverige ha vit mittlinje, dessa vita markeringar syns dessutom inte alls när vinterväder råder. Dessutom kan exempelvis en norrman körandes i Sverige kanske misstolka den vita mittlinjen och tro att den är en körfältsdelning, alltså vore det livsfarligt.

Jag minns från 60-talet att vi även i Sverige hade gula mittlinjer (markeringar), och man kan ju undra varför de gjorde dumheten att byta dessa till vita. Dårskap och billigare färg, eller? Har även kört en del i USA och Kanada och även där har man som i Norge, gula mittlinjer. De behöll alltså förståndet inom det området i dessa länder, och det lär väl finnas fler också.

Så jag hoppas att myndigheten i Sverige, vad den nu heter i dagsläget, de byter ju namn som man byter skjortan numera, som bestämmer sådant, tar sitt förnuft till fånga och återgår till gula mittenmarkeringar och spärrfält.

Rattflanör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.