Hoppa till huvudinnehållet

Hantverkscafé i hus med gamla anor

Publicerad:
Hantverkscaféet i Nysäter håller sommaröppet fram tills den 31 augusti.
Hantverkscaféet i Nysäter håller sommaröppet fram tills den 31 augusti. Foto: Serafia Olausson

Den som vill ta en fika med hembakat kaffebröd, ta lotter eller köpa lokalt hantverk från bygden kan ta sig till Nysäters hantverkscafé för en avkopplande stund i den vackra och historiska miljön som omger platsen.

Hantverkscaféet eller den gamla järnhandeln som den också kallas, byggdes år 1877 och var från början en lanthandel.

År 1913 såldes lanthandeln och den nya ägaren gjorde huset till en järnhandel som varade fram till år 1967.

Gillberga hembygdsförening tog sedermera över lokalerna och gjorde det till ett café.

– Det är mycket som har förändrats under åren och det upptäckte jag bland annat när jag såg ett gammalt foto härifrån. Där parkeringen är i dag fanns det trästänger som man kunde binda hästen vid när man kom hit för att handla. Då förstår man hur länge huset har funnits, berättar pensionären Anita Andersson som arbetar ideellt i caféet.

Sommarjobbaren Jesper tillsammans med Anita som arbetar ideellt i hantverkscaféet.
Sommarjobbaren Jesper tillsammans med Anita som arbetar ideellt i hantverkscaféet. Foto: Serafia Olausson

Verksamheten är helt ideell och bygger på att människor som bor i området är med och engagerar sig. Hantverket och fikabrödet är skänkta av boende i Gillbergabygden och pengarna från försäljningen går till Gillberga hembygdsförening som bland annat sköter om marknadsbodarna i Nysäter.

– Det bygger på bygden och att vi hjälps åt för att kunna driva det. Det är en trevlig arbetsplats som ger en gemenskap genom att man träffar de andra arbetskamraterna, men också att man träffar de människor som kommer hit, säger Anita.

Sommarjobbare

Caféet har öppet varje dag under sommaren och därför är det tur att personalen får hjälp av tre sommarjobbare som, tillsammans med de ordinarie, sköter cafésysslorna. Sommarjobbarna är anställda av kommunen och de arbetar sammanlagt 90 timmar under tre veckors tid. Jesper Andersson, som är en av sommarjobbarna, har precis gått ut nian och till hösten kommer han att börja på elprogrammet på Herrgårdsgymnasiet. Jesper trivs bra i cafémiljön.

Sigurd och Ranghild Heidberg från Stavanger gjorde ett stopp i Nysäter.
Sigurd och Ranghild Heidberg från Stavanger gjorde ett stopp i Nysäter. Foto: Serafia Olausson

– Det är roligt och jag får stå i kassan, göra kaffe, städa, vattna och prata engelska och tyska med de utländska turisterna som kommer hit, säger Jesper.

Sommarjobbarnas arbete har varit värdefullt och uppskattat.

– De är jätteduktiga och vi är väldigt tacksamma att de är här och hjälper till. Skolungdomarna är mycket bättre på engelska än vad vi pensionärer är som jobbar här och därför är det extra bra att de finns när det kommer in utländska turister, menar Anita.

Långväga resa

Det är många utländska turister som hittar till hantverkscaféet. Ranghild och Sigurd Heidberg från Stavanger i sydvästra Norge såg caféskylten när de passerade Nysäter.

– Vi finner ofta platser längs vägen när vi är ute och åker och det här var precis det vi sökte efter. Det är verkligen en vacker plats, säger Ranghild.

De pengar som verksamheten får in från försäljningen går till Gillberga hembygdsförening.
De pengar som verksamheten får in från försäljningen går till Gillberga hembygdsförening. Foto: Serafia Olausson

– Vi är ute på en lång expedition mot Kirkenes i Nordnorge. I natt sover vi i Kapellskär och i morgon tar vi båten vidare mot Åland och sedan reser vi genom Finland upp mot Rovaniemi för att därifrån åka över gränsen till Norge. När vi har kommit fram till Kirkenes kommer vi att ta Hurtigruten hem mot Stavanger längst den norska kusten, fortsätter Sigurd.

Nysäters hantverkscafé har öppet varje dag fram till den 31 augusti.

Artikeltaggar

FamiljGillberga HembygdsföreningVärmlands Nysäter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.