Hallå där... Linda Åkerberg

Familj
PUBLICERAD:
Hemlandskapet hägrade i helgen.
Foto: Linda Åkerberg
... som precis passerat Värmland i sin resa genom Sveriges alla 25 landskap. Ett äventyr hon genomför till fots, på cykel och med kajak och som NWT berättat om tidigare (29/6 2019).

Hur går det för dig?

– Det går bra!

Sist vi pratade skulle du börja paddla längs med Göta kanal, hur var det?

– Det var spännande... (skratt). Jag hade inte gjort jättemycket research på Göta kanal innan, utan mest tänkt "det där ska gå" och sen upptäckte jag att det är ju inte bara kanal utan också väldigt många sjöar längs vägen. Och det är inget problem om du har båt, men när du har en kajak är du lite mer beroende av väder och vind. Så det var vid något tillfälle jag var tvungen att stanna upp en dag för att det blåste så mycket att det inte gick att ta sig över sjön ens. Eller gick och gick, i och med att jag var själv kändes det inte säkert att ge sig ut. Så, lite mer komplicerat och lite mer krävande än jag hade räknat med, men ändå en kul upplevelse att ha gjort.

Hur var det att komma hem till Värmland ett slag?

– Jätteskönt. Dessutom var Värmland det trettonde landskapet vilket betyder att jag har gjort mer än hälften nu. Jag stannade till hos min mamma som bor strax utanför Karlstad och hade det som min bas.

Har du upptäckt något nytt med Värmland nu när du reser på det här sättet?

– Det som jag har märkt, som jag inte var riktigt säker på att jag skulle göra, är att du upptäcker landskapet på ett helt annat sätt när du rör dig så pass långsamt, även "cykellångsamt", som jag gör. I stället för att bara se berg och skog noterar du vilken typ av berg, vilken typ av skog – och vilken typ av undervegetation det är, om det är risigt eller snårigt, sånt tänker jag på eftersom att jag ofta spanar efter tältplatser. Och även fast jag vet att Värmland är kuperat, blev det extra märkbart nu, när jag kom söderifrån där det är väldigt platt. Plus att det är lätt att bli hemmablind. Jag vet att när jag bodde här tyckte jag att en timme bort med bil var så långt, men det är det ju inte. Under de dagar jag var i Värmland cyklade jag bland annat längs Klarälvsbanan och vandrade i gamla gruvgångar utanför Persberg, men det häftigaste var nog att få bygga min egen flotte och glida fram med den på Klarälven. Klarälven är ju verkligen unik för Värmland så det kändes kul att få ha vävt in den i detta projekt.

Linda Åkerberg på sin egenbyggda flotte, som hon gled fram med, på Klarälven.
Foto: Tony Öien

Fortsätter folk att vara vänliga och trevliga mot dig?

– Ja, det tycker jag. Folk är positiva och nyfikna på vad jag gör.

Var bär det av härnäst?

– Nu kommer en lång cykelsträcka innan jag ska få vandra genom Härjedalen och Jämtland. Först Västmanland, sedan Uppland, Gästrikland, Hälsingland och Dalarna

Så Västmanland är nästa landskap?

– Ja, om jag inte trillar in i Dalarna först! Jag är inte exakt hundra på hur rutten går så det är möjligt att jag snuddar in, men jag ska tillbaka till Dalarna igen senare.

Har värmen påverkat dig?

– Jag tar hellre att det är supervarmt framför att det regnar - alla dagar i veckan! Det är så jobbigt när du inte har möjlighet att gå in och torka någonstans. Nu cyklar jag cirka 10 mil per dag och det innebär minst fem timmars aktiv cykling, och så pauser på det, som också sker utomhus. Regnar det då blir allt genomblött hur du än gör och dessutom innebär det oftast lägre temperaturer. Då är det rätt segt.

Må vädergudarna vara med dig, Linda!

– Tack, snälla.

Linda Åkerberg

Ålder: 34

Från: Född och uppvuxen i Karlstad

Bor: I Stockholm sedan årsskiftet 2003/2004

Yrke: Utbildad fotograf, skribent, föreläsare och bloggare

Familj: pojkvännen Tony Öien, filmfotograf, som är med och filmar under vissa etapper av Lindas resa. Han hjälper också till när hon byter färdsätt

Följ Lindas resa på Instagram: @wildernessstories

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.