Gamla bilar skapar buller

Insändare
PUBLICERAD:

Svar till “En arg kommuninvånare” NWT 25/7

Gamla bilar utan ljuddämpare gör att man inte kan sitta ute längre, menar insändarskribenten.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Jag håller med dig till 100 procent. Jag bor efter en liten väg utanför Hagfors. Jag har mätt upp hastigheter som 128 km/h på en 70-sträcka. Detta hör inte hemma bland oss som håller laglig hastighet och inte vill bli skadade. Det är vi som är utsatta för påkörning bakifrån av såna bilister.

Jag bor själv på en sträcka med 50 km/h och förr kunde man sitta ute på verandan. Det är helt omöjligt nu för det kommer gamla skattebefriade bilar utan ljuddämpare och även vägljudet gör sitt till. Även nyare bilar har för högt ljud på grund av för höga hastigheter. För att inte nämna motorcyklar, de hörs flera kilometer. Raka rör! Jag har gjort mätningar på 135 decibel och då är det 80 meter från vägen till huset..

Att det händer flera olyckor dagligen är ingen överraskning för mig. Och det är vi lagliga som är med och betalar kostnaderna för olyckorna. Var finns kontrollen i samhället? Dessa bilister vet att det är ingen som ute mäter detta!

En som tröttnat att åka ut på vägen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.