Ekologisk odling ökar i Värmland

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
De ekologiska jordbruken ökar i Värmland, enligt siffror från Jordbruksverket.

De senaste tio åren har den ekologiskt odlade jordbruksmarken i Värmland ökat med drygt 65 procent, motsvarande 16 647 hektar jordbruksmark. Det är KRAV-certifierade gårdar som utgör den största andelen, 70 procent, av den totala ekologiska odlingen i länet enligt Jordbruksverkets statistik.

I hela Sverige har den ekologiska odlingen ökat med 58,2 procent sedan 2009. Regeringens mål är att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk år 2030.

Ekologiskt jordbruk innebär att det inte är tillåtet att använda så kallade naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Statistik från jordbruksverket visar också att ekologiska odlingar klarade förra årets torka bättre jämfört med konventionella odlingar.

KRAV-certifiering

KRAV är en svensk miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilda höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

KRAV är en ekonomisk förenig som ägs av 26 medlemsföretag och organisationer.

Källa: KRAV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.