Hoppa till huvudinnehållet

Skutberget – Privatiserat och entrébelagt, eller fritt och öppet för alla?

Publicerad:
Och Anders Forssells staty, den som för sexton år sedan restes till minne av hans livsverk, den blickar som av en händelse ut just över det område som hotas av privatisering, skriver Peter Sörensen och Eva-Britt Johansson.
Och Anders Forssells staty, den som för sexton år sedan restes till minne av hans livsverk, den blickar som av en händelse ut just över det område som hotas av privatisering, skriver Peter Sörensen och Eva-Britt Johansson. Foto: Tommy Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Karlstadsbornas kritik mot planerna har varit massiv. Aldrig förr har ett projekt rönt så stort motstånd. Trots det vägrar de styrande politikerna att lyssna, skriver Peter Sörensen och Eva-Britt Johansson.

Före årsskiftet ska 61 förtroendevalda Karlstadsbor avgöra Skutbergets framtida öde.

År 2003, tre år efter hans bortgång, reste Karlstad kommun statyn över Anders Forssell på Skutberget. Texten lyder ”En stor eldsjäl som skapade Skutbergets Friluftsanläggning”. Och visionären Anders Forssell var, med sin insikt om naturens värde för människans hälsa och välmående, utan tvekan långt före sin tid. Hela sitt vuxna liv arbetade han med att förverkliga visionen om Skutberget. Och sannerligen är det en magiskt vacker plats han skapat. En naturskön friluftsoas som älskats av Karlstadsborna allt sedan den började anläggas på 1940-talet.

Men om dagens styrande politiker får som de vill stundar nya tider för friluftsområdet vid Vänerns strand. Här ska nämligen privatiseras och kommersialiseras. Närmare hälften av området, en yta på 300 000 kvadratmeter som inkluderar bland annat motionscentralen, barnbadstranden och till och med ön där utanför, ska förvandlas till en finsk Muminpark. Stora delar ska hägnas in med stängsel. Kring 300 kronor per person ska det tydligen framledes kosta att komma in.

Sådan ser den så kallade blågröna majoritetens visioner om framtidens Karlstad och framtida Karlstadsbors liv ut. Nisser (M), Lidén (MP), Wikström (L) och deras kamrater. Stick i stäv med dem som 1940-talets politiker, i en stad med dryga 30 000 invånare, hade. Ja till och med Socialdemokraterna har faktiskt besynnerligt nog uttalat sitt stöd för privatiseringsprojektet. Utan deras stöd skulle hela projektet falla platt.

Karlstadsbornas kritik mot planerna har varit massiv. Aldrig förr har ett projekt rönt så stort motstånd. Trots det vägrar de styrande politikerna att lyssna. De är övertygade om att kritikerna är felinformerade och utvecklingsfientliga. Och att de själva är bättre funtade att fatta besluten. Som vore de valda till våra förmyndare. Istället för till våra förtroendevalda.

Sista ordet är dock ännu inte sagt i frågan. Men innan året är till ända ska ett beslut i frågan fattas i kommunfullmäktige av 61 Karlstadsbor. Personer som via kommunalvalet fått ett personligt mandat att förvalta sin väljarkårs förtroende. Och det återstår att se hur de väljer att göra det.

Röstar en majoritet av dem ja till Muminprojektet ändrar det för all framtid färdriktningen för Skutberget och för Karlstad. Den mark som då övergår i Muminföretagets ägo kommer med största sannolikhet aldrig åter till Karlstadsborna. Det är ett oåterkalleligt beslut de ska fatta. Ett beslut som kommer att eka genom historien. Sådana beslut måste fattas med extra stor eftertanke.

Under tiden är det högsommar i sommarstaden Karlstad. Klipporna och stränderna på Skutberget är som vanligt fyllda av semesterlediga och soltörstande människor. Flertalet av dem sannolikt utan en aning om vad som står på spel.

Och Anders Forssells staty, den som för sexton år sedan restes till minne av hans livsverk, den blickar som av en händelse ut just över det område som hotas av privatisering. Blir Muminparken verklighet dras stängslet till parken nämligen bara någon meter framför hans näsa.

Peter Sörensen

Eva-Britt Johansson

Politiska talespersoner för Karlstadpartiet Livskvalitet

Artikeltaggar

Anders ForssellDebattEva-Britt JohanssonKarlstads kommunMuminPeter SörensenSkutberget