Hoppa till huvudinnehållet

Äntligen fick världens bästa motionär vinna

Publicerad:
Äntligen fick Jonas Leandersson vinna ett O-ringen. Här grattas han av svågern Didrik Hall.
Äntligen fick Jonas Leandersson vinna ett O-ringen. Här grattas han av svågern Didrik Hall. Foto: Olov Öström

Det krävdes att Jonas Leandersson trappade ner sin satsning innan det blev seger i O-ringen.

Äntligen fick världens bäste elitmotionär i orientering vinna O-ringen totalt.

I ett solgassande Kolmården, vid foten av Yxabacken där Pernilla Wiberg formades till en alpin världsstjärna, sprang Jonas in som vinnare i klassen H21 lång, klassen närmast under eliten.

– Jag har kunnat njuta betydligt mycket mer nu under den här O-ringenveckan än under de år jag elitsatsade, säger Jonas.

Samtidigt som Jonas låter sig intervjuas springer Tove Alexandersson i mål som hyllad och överlägsen vinnare i dameliten?

Du saknar inte det livet?

– Nej, jag är färdig med min elitsatsning. Det är gött att kunna göra annat en sådan här veckan, fika, bada, äta lite skräpmat och bara umgås.

Karlstadskillen Jonas Leandersson la ner sin elitkarriär förra säsongen efter fyra VM-guld som toppar. Men O-ringen har han som sagt aldrig lyckats vinna trots många försök.

– Jag gick ut i ledning i 10-årsklassen en gång och 2014 blev jag tvåa i herreliten efter Thierry Gueorgiuo, berättar Jonas.

Det vittnar om hur svårt det är att vinna O-ringen när en så kompetent orienterare inte lyckats förrän nu.

Nu var det ingen otränad 29-åringen som stod på startlinjen i H21 lång-klassen. Jonas tränar i stort sett varje dag, springer ofta till och från jobbet i Stockholm. Orienterar gör han dock inte så ofta.

– Jag var lite osäker på hur jag skulle klara värmen. Sista etappen var dessutom brutalt jobbig, förklarar Jonas.

Jonas vann tre av fem etapper. På den andra och den sista var har överlägsen.

Jonas elitmotionerar också på hög nivå i friidrott. I orientering springer han fortsatt för Södertälje-Nykvarn. Sedan i vintras friidrottar han för IF Göta. Förmodligen får vi se Jonas till start på 10 000 meter under friidrotts-SM på Tingvalla i slutet av augusti, som en av medaljkandidaterna.

– Om formen finns där springer jag, säger Jonas.

Innan han gör det väntar viktigare saker. Om en vecka gifter Jonas med sin Elin. Bröllopet står i Ransäter.

Artikeltaggar

Jonas LeanderssonOrienteringTove Alexandersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.