Hoppa till huvudinnehållet

Visste du att Värmland har över 200 pizzerior

Publicerad:
Raimondo Deiana, Andrea Masci och Jenny Svensson på Oliveriet i Kristinehamn.
Raimondo Deiana, Andrea Masci och Jenny Svensson på Oliveriet i Kristinehamn. Foto: Tommy Andersson

Enligt Eniro finns det 215 pizzerior i Värmland. NWT har besökt Diner 26 och Oliveriet där pizzabagarnas ursprung framför allt påverkar valet av pålägg.

I Nybble, två och en halv mil söder om Kristinehamn, står Angelo Khallo och gräddar pizza så svetten lackar.

– Jag hinner inte prata, förklarar han.

Det är lunchrusning och de flesta bord på Diner 26 är upptagna. Majoriteten av gästerna är förbipasserande som svängt av riksväg 26. Men vid ett av borden sitter stammisen Daniel Turesson från Rudskoga. Han brukar besöka pizzerian en gång i veckan.

– Det finns inte många andra ställen i närheten. Så det är skitbra att det här finns, säger han.

I Nybble bor omkring 140 personer. Det är mycket tack vare läget intill vägen som restaurangen går runt. Hela vintern kommer det matgäster från Göteborgstrakten som är på väg till eller från sin fjällsemester.

– På lördagar är det stugbyte. Då är det fullt här. Och när det är driftstopp på Bäckhammars bruk är det 800 personer som jobbar i trakten och vill köpa mat, berättar Daniel Turesson.

Pizzabagaren Angelo Khallo jobbar ensam i köket när NWT kommer förbi. Han har hoppat in på Diner 26 tillfälligt och bor vanligtvis i Charlottenberg. Pizza har han bakat i över 20 år nu.

– Jag är kurd från Syrien och kom till Sverige 1994 när jag var 19 år. Jag gick halvdagar på SFI och blev uttråkad på eftermiddagarna. Så jag började diska på en pizzeria. På den vägen är det, berättar han.

När Angelo Khallo själv får välja blir det räkor, fläskfilé eller oxfilé på pizzan. Urvalet på Diner 26 är stort. Så stort att Daniel Turesson helt valt bort pizzan dagen till ära och istället siktat in sig på rostbiff med potatissallad.

– När jag växte upp i Hallstahammar fanns det bara 14-15 olika sorters pizza att välja mellan. Jag minns när Hawaiin kom. Det var nog runt mitten av 70-talet.

 • Raimondo Deiana, Andrea Masci och Jenny Svensson på Oliveriet i Kristinehamn.
  Raimondo Deiana, Andrea Masci och Jenny Svensson på Oliveriet i Kristinehamn. Foto: Tommy Andersson
 • På Oliveriets pizza Sant' Andrea är det mozzarella, lufttorkad skinka, buffelmozzarella, körsbärstomater och parmesan.
  På Oliveriets pizza Sant' Andrea är det mozzarella, lufttorkad skinka, buffelmozzarella, körsbärstomater och parmesan. Foto: Tommy Andersson
 • “Den bästa pizzan avnjuts direkt när den kommer ur ugnen”, säger Jenny Svensson (till höger).
  “Den bästa pizzan avnjuts direkt när den kommer ur ugnen”, säger Jenny Svensson (till höger). Foto: Tommy Andersson
 • Oliveriet har investerat i en Moretti Forni som de beskriver som “en Ferrari av pizzaugnar”.
  Oliveriet har investerat i en Moretti Forni som de beskriver som “en Ferrari av pizzaugnar”. Foto: Tommy Andersson
 • På Oliveriets pizza La Bufalina är det tomatsås, mozzarella, buffelmozzarella och färsk tomat.
  På Oliveriets pizza La Bufalina är det tomatsås, mozzarella, buffelmozzarella och färsk tomat. Foto: Tommy Andersson
 • Pizzabagaren Raimondo Deiana flyttade till Sverige från italienska Milano förra våren för att jobba på Oliveriet i Kristinehamn.
  Pizzabagaren Raimondo Deiana flyttade till Sverige från italienska Milano förra våren för att jobba på Oliveriet i Kristinehamn. Foto: Tommy Andersson
 • Oliveriet importerar färsk tryffel från Italien. Just nu är det säsong för sommartryffel.
  Oliveriet importerar färsk tryffel från Italien. Just nu är det säsong för sommartryffel. Foto: Tommy Andersson
 • Angelo Khallo bakar pizza på Diner 26 i Nybble.
  Angelo Khallo bakar pizza på Diner 26 i Nybble. Foto: Tommy Andersson
 • Daniel Turesson från Rudskoga brukar besöka Diner 26 i Nybble ungefär en gång i veckan.
  Daniel Turesson från Rudskoga brukar besöka Diner 26 i Nybble ungefär en gång i veckan. Foto: Tommy Andersson

Medan Daniel Turesson äter upp sin mat och Angelo Khallo häller sås på ännu en kebabpizza åker NWT till Oliveriet i Kristinehamn. På tripadvisor.se rankas det som Värmlands bästa pizzeria.

– Gör man saker med kärlek och kvalitet så lönar det sig nog. Vi gör det med personlig stil, på italienskt vis, säger Jenny Svensson när hon låser upp restaurangen under sin lediga måndag.

Sedan 2015 driver hon Oliveriet med sin man Andrea Masci. De är båda ingenjörer och träffades under tidigt 2000-tal på en lyxjakt under en reklamplåtning på Korsika. När Andrea såg Jenny kliva ur en helikopter sa han till sin kompis att “hon är mamma till mina barn”. Och så blev det.

– Jag får fortfarande gåshud när jag berättar den historien, säger Andrea Masci.

Nu följer de sin matpassion och ordnar bland annat mat- och vinprovningar och bokcirklar med italienskt tema. Pizzan gjorde entré på menyn förra sommaren.

– Då investerade vi i den senaste generationens italienska pizzaugn och specialimporterade en italiensk pizzabagare med 25 års erfarenhet. Så började vi med äkta italiensk pizza. Den enda i Värmland, säger Jenny Svensson.

100 pizzor på menyn

En vanlig svensk pizzeria kan ha omkring 100 pizzor på menyn – ofta med saker som kebab, bananer och mexikansk köttfärs bland urvalet. På Oliveriet erbjuder man 24 olika pizzor med hyfsat få ingredienser.

– En äkta italiensk pizza är kanske lite enklare än en svensk pizza. Alla råvaror får ta plats. Vi gräddar långjäst deg i hög temperatur och använder kvalitetsmjöl från Italien. Tomater och tomatsås importerar vi från ett familjeföretag på Sardinien, förklarar Jenny Svensson.

De kör med klassiker som Margherita och Capricciosa, men har även några specialare. Pizzan Regina Kristina har exempelvis fått sitt namn efter en av drottning Kristinas måltider.

– Hon gav Kristinehamn stadsprivilegierna, abdikerade och flyttade till Italien. 1655 var hon på en bankett i Italien hos en furste och där fick hon bland annat kronärtsskocka, oliver, parmesan och mortadella – ingredienser som är på pizzan vi serverar, berättar Jenny Svensson.

På Oliveriet finns ingen pizzasallad och inga såser. Något som förbryllar en del gäster,

– Det är roligt när folk frågar, men vi serverar ingen pizzasallad i Italien. I Italien är det bara öl och pizza som gäller. Och det finns bara tomatsås på pizzan. Ingen stark eller mild sås vid sidan av, säger Andrea Masci och fortsätter;

– När kunder frågar om de kan få ketchup till sin pasta Carbonara så säger jag nej. Det är inte min stil. Det funkar inte. Det är olika kultur.

–Ja, i Italien är mat kultur, säger Jenny Svensson. Man ändrar inte så lätt på kulturen och det finns många oskrivna regler. När kunderna frågar efter sås säger jag att de får gå över till grillen mittemot och köpa.

Irriterade italienare

De berättar med stolthet att pizzan kommer från Italien. Och att italienare kan bli extremt irriterade när det vajar en italiensk flagga utanför en restaurang och det visar sig att maten inte har något med Italien att göra. Andrea Masci tar som exempel upp en scen i en italiensk film där de är i Norge på vad som kallas för en italiensk restaurang.

– De kokar pastan i 30 minuter och slänger på lite sås och tycker det blir gott. Ägarna frågar italienaren på besök om han vill ha mer mat, men han ber om en skruvmejsel och en stege istället. Sedan går han ut och skruvar ner skylten där det står att det är italiensk mat.

Medan den klassiska svenska pizzerian håller öppet i stort sett årets alla dagar, ibland med undantag för julafton och midsommarafton, har Oliveriet stängt på söndagar och måndagar varje vecka.

– Vi har inte tillräckligt med personal för att ha öppet alla dagar. Någon gång måste personalen vara ledig och vi har så mycket runt omkring med inköp och annat. Alla ska må bra och vi ska hålla, säger Jenny Svensson.

På Diner 26 tror Angelo Khallo att svenskarna överlag drar sig för att driva pizzera just på grund av arbetstiderna.

– Vem vill jobba tolv timmar om dagen året runt?

Pizzerior i Värmland
OrtBefolkning Antal pizzerior enligt Eniro (Google inom parentes)Invånare per pizzeria (räknat på Eniro-antalet pizzerior)
Arvika 6'100 13 (16) 2'008
Eda8'60012 (2)717
Filipstad10'7508 (2)1'344
Forshaga11'5008 (3)1'438
Grums9'0007 (5)1'286
Hagfors11'6507 (4)1'664
Hammarö16'5009 (9)1'833
Karlstad92'80061 (20)1'521
Kil12'0004 (5)3'000
Kristinehamn24'30020 (13)1'215
Munkfors3'8003 (4)1'267
Storfors4'0002 (2)2'000
Sunne13'30011 (4)1'209
Säffle15'7005 (7)3'140
Torsby11'70010 (6)1'170
Årjäng10'0007 (4)1'429
Källa: Eniro, Google

Artikeltaggar

KristinehamnLivsmedelNybbleNyheterpizzaVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.