Hoppa till huvudinnehållet

Kristdemokratiskt problem

Publicerad:
Vilken väg tar KD?
Vilken väg tar KD? Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kristdemokraterna har rasat i flera opinionsmätningar i sommar, men fortfarande ligger de mycket högt mot vad de brukar. Att partiet växte så snabbt som det gjorde har dock inneburit problem för dem, och för de rörliga väljare man fått. Dessa kan förloras lika snabbt som de kommit, vilket vi nu har sett.

I den senaste mätningen från Skop, som kom i slutet av förra veckan, så backade Kristdemokraterna till 9,2 procent, och det från den höga nivån på 12,8 procent som partiet hade i majmätningen. Nu är 9,2 procent inget att fnysa åt. Även det är riktigt bra för ett parti som annars mest brukar ligga och skvalpa under fyraprocentsspärren mellan valen. Men de sjönk ner till 7,7 procent i Novus junimätning, så det kan mycket väl vara så att den faktiska siffran är lägre, eller att man fortsätter nedåt.

Tydligt är att KD har haft svårt att värja sig när deras politiska motståndare, inklusive media, hittade en angreppspunkt när det gäller abortfrågan. Att KD i över tre decennier stått bakom den svenska abortlagstiftningen spelar ingen roll när man kan så misstro utifrån hur dåvarande Europaparlamentarikern Lars Adaktusson röstat. Nu kunde bilden sättas att KD egentligen nog är mot aborträtten. Adaktussons agerande och hanterande (eller snarare icke-hanterande) av debatten som följde spädde på de misstankarna.

Det hela utmynnade i en intern förtroendestrid inom KD:s partiledning som fått Adaktusson att dra sig tillbaka. Han fortsätter som riksdagsledamot men kommer inte att kandidera för att fortsätta vara partiets andre vice ordförande. Det interna missnöjet i partiledningen mot honom skall ha pyrt länge. Ebba Busch Thor & Co trodde de skulle på en allierad i honom, men han blev en bromskloss. Om detta skrev bland annat Expressen den 5 juli.

Det gäller också i den andra frågan som är huvudorsak till att partiet sjunker i mätningarna – migrationspolitiken. Adaktusson visade sig nämligen liera sig med de kristdemokrater som vill ha en mer generös flyktingpolitik. Och det finns betydligt fler av sådana i kretsen av aktiva och medlemmar än bland KD:s väljare. Det ligger sedan gammalt i den frikyrklighet som länge bar upp partiet. Ofta är det också samma människor ur den så kallade "pingstvänstern" som står bakom en mer restriktiv syn på aborter.

När den rödgröna regeringen och dess stödpartier beslöt om att lätta på reglerna för anhöriginvandring så röstade därför KD också för. Detta har inte tagits emot väl av många av de högerväljare som kommit från Moderaterna eller Sverigedemokraterna, och som därför återvänt. Det gick helt enkelt inte att sätta bilden av KD som ett parti som vill ha en stramare migrationspolitik samtidigt som man gör den mer liberal. Detta är ett dilemma som KD måste lösa om de vill växa igen.

När Adaktusson är borta ur leken borde Ebba Busch Thor kunna få ännu större frihet att forma KD:s linje. Jakob Forssmed, som är förste vice ordförande, är alltjämt ett hinder, men det blir kanske ändring även på den posten vid rikstinget i höst. Ungdomsförbundet KDU har nominerat sin tidigare ordförande Sara Skyttedal, som numera är Europaparlamentariker, till presidiet, och det skulle vara en tydlig signal till tveksamma högerväljare. Men man måste som sagt också visa att man menar allvar med en mer restriktiv migrationspolitik.

Artikeltaggar

Ebba BuschExpressenJakob ForssmedKristdemokraternaLars AdaktussonLedareModeraternaSara SkyttedalSkopSverigedemokraterna