Hoppa till huvudinnehållet

Jon lägger inte rocken på hyllan

Publicerad:
En mix av 50-talsrock och läkarrock: så ser livet ut för Top Cats-stjärnan och underläkaren Jon Kleppenes.
En mix av 50-talsrock och läkarrock: så ser livet ut för Top Cats-stjärnan och underläkaren Jon Kleppenes. Foto: Morgan Bäckvall

Han har inga planer om att lägga rocken på hyllan. Varken rocken i Top cats, eller läkarrocken på Torsby sjukhus. För Jon Kleppenes pågår läkarutbildning, jobb och rockabillykarriär samtidigt.

Rockabillybandet Top Cats behöver väl ingen närmare presentation numera. När de slog igenom med Baby Doll under melodifestivalen 2012 blev de bandet på mångas läppar. Inte minst i hemorten Torsby, där rockabillyn tycks överleva det mesta. Det finns oräkneliga antal band som bildats, spelat och splittrats under åren - och det har pågått under lång tid.

Varför är rockabillyn så stor i Torsby?

– Jag tror det beror på TACC (Torsby american car club) och Lonesome drifters med alla fester som de anordnade. Jag var där i stort sett varje gång och då menar jag Fensbols Folkets hus. De hade inte 18-årsgräns, utan jag fick gå in i målsmans sällskap. Det där gjorde intryck på mig, säger Jon Kleppenes.

Det var 2012 som Top Cats stod på höjden av sin karriär - hittills. Jon Kleppenes tror att de kommer att spela i många, många år till.
Det var 2012 som Top Cats stod på höjden av sin karriär - hittills. Jon Kleppenes tror att de kommer att spela i många, många år till. Foto: Morgan Bäckvall

De båda föreningarna lockade många band, kända i rockabillykretsar och Jon och hans kompisar influerades stort. De ville bilda ett band, men hur gör man?

Hur bildades Top Cats?

– Vi var fem kompisar som gick på Frykenskolan som började spela. Vi hade stöttande musiklärare, som lät oss låna musiksalen på raster och vid andra tillfällen också. Alla fem testade att sjunga. Vi testade vem som sjöng “minst dåligt” och det blev jag, förklarar Jon Kleppenes.

Året var 2001 och Top Cats bildades. En del medlemmar har slutat och några har tillkommit, så numera är bandet Torsby/Arvikabaserat. Men replokalen ligger i Torsby.

Replokal på gården

– Vi hade ingen lokal i början, det har vi nu. Den byggde vi för “egna” pengar, för då var inte Top Cats ett bolag. Vi började få spelningar och vi kånkade på, säger Jon Kleppenes.

Det är ingen golfbana Jon Kleppenes klipper, men maskinen är av den sorten.
Det är ingen golfbana Jon Kleppenes klipper, men maskinen är av den sorten. Foto: Morgan Bäckvall

Ett av de ställen som han riktig känner för i hjärtat är campingen vid Bredviken. Den ligger nästgårds från gården han nu bor i efter att hans far gick bort för två år sedan. Det blev flera spelningar vid campingen. Jon Kleppenes har blivit hemmansägare med sambo och kör traktor och förmodligen den största åkgräsklippare som synts i grannskapet.

Top Cats har ett 40-tal spelningar per år och bandet åker land och rike kring i sin svarta Mercedes-buss. Den har gått 20 000 mil nu och det börjar bli dags att se sig om efter ett nytt ekipage.

-Det är långa resor ibland. Vi ska till Långsele i helgen (när intervjun gjordes). Vi turas om att köra till spelningarna. Det är nästan bättre att få vara den som kör om vi ska långt. Tiden går fortare.

Vad är det bästa med Torsby?

- Det finns många pärlor. Jag kan inte undgå Torsby camping. Jag har mer eller mindre växt upp där restaurangen Fröknarna fräs. Annars är Valberget ett fint område. Jag är där och springer. Och man ska inte glömma Sahlströmsgården.

Vad är mindre bra med Torsby?

- Det skulle finnas ett bredare kulturutbud med flera restauranger. Man borde utveckla herrgårdsområdet bättre. Och vägen förbi mig i Svenneby måste vara sämsta vägen som finns. Den leder nog till njurstensanfall och kotkompressioner, säger Jon Kleppenes, om dock lite skämtsamt.

Top Cats har ett 40-tal spelningar per år och det finns åtminstone en helg som är helig.

– Vi brukar aldrig tacka ja till spelning på Valborg. Då vill vi vara lediga.

Artikeltaggar

FamiljNöje/KulturTop catsTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.