• idag
  17 jan
  -7°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  18 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  19 jan
  -4°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Låt bokunskap ta plats i undervisningen

Debatt
PUBLICERAD:
För att verkligen göra skillnad krävs ett långsiktigt perspektiv där kunskaperna byggs upp över tid och över generationerna. Då krävs att skolan tar ett större ansvar för bokunskap, skriver Björn Wellhagen.
Foto: Mäklarsamfundet
Med ökad kunskap om viktiga frågor runt boendet och bostadsaffären stärks bostadskonsumenternas ställning och trygghet, skriver Björn Wellhagen.

Allt fler svenskar äger sitt boende, men många bor också otryggt i form av korta andrahandskontrakt och hyreskontrakt utan besittningsrätt. Oavsett boendeform krävs kunskap hos den enskilde bostadskonsumenten för att ta tillvara sina intressen och hävda sina rättigheter.

Mycket tyder på att det finns kunskapsluckor som hindrar svenska bostadskonsumenter att värna sina intressen. Enkätundersökningar bekräftar gång på gång att bostadsrättsköpare ofta har allt för grunda kunskaper för att tolka en bostadsrättsförenings årsredovisning. Från fastighetsmäklarbranschen märker vi också att kunskapen om ansvarsfördelningen mellan köpare, säljare och mäklare i en bostadsaffär ofta är låg. Det förekommer också relativt ofta missförstånd om vad som ingår och inte ingår i fastighetsmäklartjänsten.

Med ökad kunskap om viktiga frågor runt boendet och bostadsaffären stärks bostadskonsumenternas ställning och trygghet. Frågan är om det är rimligt att hela detta ansvar läggs på individen? På både den ägda och den hyrda marknaden finns starka intressen och branschaktörerna behöver ta sitt ansvar. Fastighetsmäklarbranschen försöker dra sitt strå till stacken genom bland annat Mäklarsamfundets kundvägledare, som vägleder över 3 500 köpare och säljare varje år, och tjänsten Bopriskoll som gör det enkelt att jämföra en bostads utgångspris med slutpriset på andra, jämförbara objekt som tidigare sålts i närområdet.

För att verkligen göra skillnad krävs ett långsiktigt perspektiv där kunskaperna byggs upp över tid och över generationerna. Då krävs att skolan tar ett större ansvar för bokunskap. I grundskolans läroplan för hem- och konsumentkunskap läggs det i dag förhållandevis stor vikt vid att utbilda barnen till medvetna konsumenter, bland annat med avseende på hushållsekonomi.

En tydligare skrivning om boendekunskap vore önskvärd, men här finns ändå möjlighet att rusta barn och ungdomar till kunniga och engagerade bostadskonsumenter. Grundläggande ekonomi och tolkning av nyckeltal, enklare juridik med fokus på bland annat bostadsrättslagen, hyreslagen och fastighetsmäklarlagen är några områden som skulle kunna ta plats jämte övning i att upprätta en hushållsbudget och att tänka hållbart och smart som konsument. Utrymmet finns redan idag och ambitionsnivån sätts i hög grad på kommunal nivå och av lokala skolledare.

Här finns en möjlighet att rusta framtidens bostadskonsumenter för en verklighet där kunskap, intresse och engagemang är en förutsättning för att på bästa sätt kunna värna sina intressen.

Björn Wellhagen

Vd, Mäklarsamfundet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.