Hoppa till huvudinnehållet

Kontaktade ex via Swish - döms till fängelse

Publicerad:
En man som bland annat swishat för att komma i kontakt med en kvinna har dömts i två instanser för överträdelse av kontaktförbud.
En man som bland annat swishat för att komma i kontakt med en kvinna har dömts i två instanser för överträdelse av kontaktförbud. Foto: Jessica Gow/TT

En man bosatt i Filipstads kommun dömdes i vintras av Mora tingsrätt för att vid flera tillfällen brutit mot ett kontaktförbud - bland annat genom att ha swishat 1 krona i taget för att kunna skicka meddelanden till henne.

Målet gick vidare till hovrätten, vars dom nu kommit.

Mannen dömdes i februari till två månaders fängelse för överträdelse av kontaktförbud. Han dömdes också att betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan som drabbades av brottet.

Han överklagade domen till hovrätten med hopp om att slippa fängelse och få skadeståndet sänkt eller helt struket.

Straffet står fast

Svea hovrätt slår dock fast att fängelse är det straff som kan komma ifråga. Rätten framhåller i domen att mannen dömdes för sju överträdelser av kontaktförbudet och att han dessutom kort efter domen återföll i liknande brott mot samma målsägande. Därtill har han misskött en tidigare utdömd skyddstillsyn.

Däremot prutar hovrätten skadeståndet till kvinnan från 10 000 till 5000 kronor. Hovrätten skriver visserligen att man håller med tingsrätten om att kvinnan utsatts för en allvarlig kränkning, men anser skäligt belopp vara lägre.

Erkände brott

Kvinnan han utsatt för brottet är en kvinna han tidigare varit ihop med. Han hade fått kontaktförbud efter att han utsatt henne för brott, men överträdde snart förbudet på flera sätt.

Bland annat har han skickat 1 krona med Swish till kvinnan vid tio tillfällen och skrivit meddelanden till henne i samband med det. Han har även skickat sms till ett barn flera gånger för att nå kvinnan och har även kontaktat en väninna till kvinna i samma syfte.

Mannen erkände brott vid huvudförhandlingen i tingsrätten, men överklagade domen för att slippa fängelse eller få straffet avkortat.

Åklagaren och målsägande hade motsatt sig ändring av tingsrättens dom.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarFilipstads kommunFilipstads kommunHovrättenKontaktförbudMoraNyheterSwish

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.