Far och son Solberg kör VM-rally

Motorsport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
När Wales VM-rally avgörs i oktober kommer såväl Petter som Oliver Solberg att köra. De har anmält sig till rallyt som ett tvåbilsteam.

Båda kommer att köra Volkswagen Polo GTI R5-bilar, och för Oliver blir Wales WRC-debuten.

– Det blir otroligt roligt att få göra debut. Tanken är att jag ska med och få känna på det, skaffa erfarenhet och se hur det funkar i WRC helt enkelt, säger Oliver Solberg till NWT.

Att få göra debuten i just Wales blir också en speciell upplevelse tror 17-åringen.

– Det har alltid vart en dröm att köra i Wales, jag har hört pappa berätta om det sedan jag var liten. Det blir definitivt en helg att minnas. Och att köra i samma rally som pappa blir otroligt roligt och speciellt.

Varför blir det debut just denna gång?

– Pappa ska dit och göra sin sista tävling, och skulle egentigen ha kört för Volkswagen. Det föll dock igenom, så istället blir det ett tvåbilsteam med oss två.

Även om Oliver inte tror att han kommer kunna rå på pappa Petter denna gång så kommer han i alla fall ge det ett försök.

– Jag är rätt säker på att han kommer vara snabbare, men jag kommer hålla koll på tiderna och göra mitt allra bästa!

Framtid i WRC

För den unge talangens del är det just WRC som är drömmen i framtiden. Därför blir det en extra speciell tävling.

– Det är det här jag siktar mot. Även om det blev rallycross ifjol så är det fullt fokus på rally nu, och i framtiden vill jag köra WRC. Det har jag drömt om sedan jag var liten.

“Älskar det här”

Petter Solberg berättar för WRC.com att tävlingen är en del av hans avskedsturné.

- När jag planerade min avskedsturné så hittade jag anledningar att tävla i alla VM-rallyn. Jag älskar det här mästerskapet så mycket. Men jag var tvungen att välja ett rally och Wales har varit som en andra hemmaplan för mig. Min co-driver Phil Mills är härifrån och människorna, fansen, jag har älskat att vara med dem. De verkar förstå mig och min passion för sporten. Det är därför det blev Wales, så många speciella saker har hänt där. Och att ta med Oliver kommer att bli speciellt. Känslorna kommer att vara otroliga.

Petter säkrade sin första VM-seger i Wales 2002, vann VM där 2003 och var obesegrad på rallyvägarna där fram till 2005.

Wales VM-rally körs mellan den tredje och sjätte oktober.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.