Hoppa till huvudinnehållet

Värmland ska skriva

Publicerad:
De tre tidigare vinnande årens bidrag har tryckts i en bok - i år blir det annorlunda.
De tre tidigare vinnande årens bidrag har tryckts i en bok - i år blir det annorlunda. Foto: Magnus Lersten

Har du suttit under sommarmånaderna och mekat fram en liten novell i solgasset? Eller har du bara gått och väntat på din chans att få ut ditt skrivande jag på nätet?

Årets upplaga av Värmland skriver söker nu efter bidrag.

– Vi vill stimulera den värmländska berättartraditionen, säger projektledare Louise Alvarsson.

Det är för fjärde året i rad som tävlingen utlyses. Under de första två åren var det Institutionen för språk, litteratur och interkultur vid Karlstads universitet som stod bakom den och ifjol var Riksteatern Värmland drivande bakom projektet. I år har studieförbundet Bilda kommit in som ny samarbetspartner.

– Vi fick till samarbetet med Bilda inför årets upplaga, och då kände vi att vi ville förändra och skapa ett nytt format jämfört med tidigare år, säger Louise Alvarsson.

Tidigare år har vinnarna publicerats i en tryckt bok som varit utgiven av Votum Förlag. I år har projektet dock tagit en större vändning åt det digitala hållet.

– Bokformatet har varit roligt att göra, helt klart. Men nu känner vi att vi vill göra hela tävlingen lite mer tillgänglig. Bidragen kommer att publiceras på nätet och det är på vår webbplats som bidragen kontinuerligt kommer att laddas upp till deadline, som är den 31 oktober. Alla bidrag som skickas in kommer att publiceras i någon form.

– Tidigare har vi haft krav på ganska långa bidrag för att vara med och delta. Men i år har vi en betydligt mindre kravgräns gällande tecken, vilket gör att fler kanske sporras till att vara med.

En värmländsk klassiker

Att skriva och berätta är något som värmlänningar gjort i alla tider. De tidigare vinnarbidragen har haft Värmland som tema, det kommer även årets vinnarbidrag att ha, om än i en något omstupen form.

– Precis som vanligt kommer vinnarna att presenteras på bokfestivalen som går av stapeln i november. Projektet kommer också att presenteras på bokmässan i Göteborg. De vinnande bidragen kommer att komma ut i tryckt form, men dock i något mindre skala än de tidigare åren.

Vad vill ni uppnå med projektet?

– Det handlar om att vi vill inspirera och stimulera berättarnerven hos människor. Anledningen till att jag själv driver projektet, är för att jag saknade ett liknande forum när jag var yngre och ville nå ut med mina texter. Den värmländska berättartraditionen är stor och vi vill får fram fler skrivande och berättande personer i Värmland.

Artikeltaggar

GöteborgKarlstads universitetNöje/KulturRiksteatern Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.