Hoppa till huvudinnehållet

Tove är bäst – men Gunnar har rutinen

Publicerad:
Tove Alexandersson, världens bästa orienterare och suverän ledare av O-ringen tillsammans med de rutinerade värmländska herrarna Nisse Jansson, 85 år och Gunnar Nyman, 86. Gunnar gör sitt 52:a O-ringen.
Tove Alexandersson, världens bästa orienterare och suverän ledare av O-ringen tillsammans med de rutinerade värmländska herrarna Nisse Jansson, 85 år och Gunnar Nyman, 86. Gunnar gör sitt 52:a O-ringen. Foto: Olov Öström

Tove Alexandersson är snabbast av alla i O-ringen, men hon kan inte mäta sig i rutin med Gunnar Nyman, 86 år, från Karlskoga.

I år gör han sitt 52:a O-ringen på raken.

– Det här är bland det roligaste jag vet, ler Gunnar när han pustar ut efter målgången på den andra etappen i Finspång.

Det blev en tiondeplats för Gunnar på etappen. Efter lite drygt 40 minuter hade han knatat runt sin banan.

– Den var lite för lätt, mycket stigar, var Gunnar omdöme.

Gunnar är en av 28 gentlemän som kämpar i klassen H85.

– Tord Lidström, som vann vår klass, är nästan som en elitlöpare. Han flyger fram, konstaterar Gunnar.

Gunnar debuterade som O-ringenlöpare 1968 i Borås som en av 3000 deltagare. Då hade tre O-ringen avgjorts tidigare, men de två första åren var stängda för vanligt folket. Det var bara landslagslöpare som fick vara med då. I år springer närmare 18 000 O-ringen. Som allra mest har det varit 25 000 deltagare.

Två gånger har Gunnar vunnit O-ringen. Det var i H70-åldern.

Orientering är för många som ett livslångt äktenskap. Gunnar Nyman har hållit på med sporten sedan 1948. Han gör alltså sin 71:a säsong.

Har du något speciellt minne som etsats sig fast från alla O-ringen du varit med på?

– Ja, det var när O-ringen gick i Skara. På väg till den första kontrollen sprang jag utanför karta och kom till ett fritidshusområde med en mosse. Det var massor av hjortron i myren. Jag gick upp till en stuga och fick låna en kasse och fyllde den med tio liter hjortron. Det tog visserligen lite tid men jag kom i mål så småningom.

Gunnar poserar glatt för bildtagning efter målgång tillsammans med Värmlandskollegan Nisse Jansson från Skattkärr, yngst i klassen med sina 85 år och den av de fyra värmlänningarna som ligger bäst till i sammandraget.

Tove Alexandersson intervjuas i bakgrunden.
Tove Alexandersson intervjuas i bakgrunden. Foto: Olov Öström

När Gunnar och Nisse fotograferas vid målet pågår det just en tv-intervju i bakgrunden med dagens suveräna damvinnare Tove Alexandersson. Tove vann sin andra raka seger och har i praktiken avgjort damklassen redan efter två dagar.

– Tove är ett fenomen. Fantastisk, påpekar Gunnar och säger samtidigt med ett spjuveraktigt leende:

– Kan du inte fråga Tove om hon vill vara med på en bild?

Sagt och gjort. Tove ställer utan tvekan upp på en bildtagning tillsammans med de två värmländska gentlemännen, som verkade trivas utmärkt i sällskapet med världens främsta orienterare.

I herrklassen blev det ukrainsk seger genom Ruslan Glebov.

Värmland fick två segrar. Sixten Westlund, bytte andraplatsen från första dagen till en vinst i H60-klassen.

Oskar Johansson från Västvärmlands OK kopierade första dagens insats och vann i herrseniorernas mountainbikeorientering. Både Oskar och Sixten leder totalt.

Under onsdagen fortsätter O-ringen med en sprint för elitklasserna medan övriga deltagare har vilodag.

Emil Johansson från Västvärmlands OK spurtar mot mål i klassen U2. Han kunde än en gång glädja sig åt att storebror Oskar vann en etapp i mountainbikeorienteringen.
Emil Johansson från Västvärmlands OK spurtar mot mål i klassen U2. Han kunde än en gång glädja sig åt att storebror Oskar vann en etapp i mountainbikeorienteringen. Foto: Olov Öström

Artikeltaggar

O-ringenOrienteringTove Alexandersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.