Hoppa till huvudinnehållet

Polisen gjorde fel – måste ersätta rävfälla

Publicerad:

Polisen misstänkte jaktbrott och beslagtog en rävfälla. Ärendet lades snabbt ned och fällan slogs sönder.

Det var fel och polisen måste nu betala 5000 kronor till ägaren av fällan.

– Ska det ta tio månader att få ersättning, undrar ägaren som också tycker att någon inom polisen borde få stå till svars för felbeslutet.

Det var en söndag i september i fjol som polisen beslagtog en rävfälla i Kristinehamn, efter ett tips om illegal rovdjursjakt. Redan efter en dag meddelade förundersökningsledaren att ärendet skulle läggas ned och att fällan skulle kastas.

När ägaren skulle hämta ut sin fälla som polisen felaktigt beslagtagit så var det bara en brädhög.
När ägaren skulle hämta ut sin fälla som polisen felaktigt beslagtagit så var det bara en brädhög.

Samma dag upptäckte jägaren att hans fälla var borta. Han trodde att den hade stulits och gjorde en polisanmälan.

– Den avskrevs med vändande mejl, berättar han.

Ägaren tillhör det jaktlag som arrenderar marken där fällan stod.

– Jag hade tillstånd av jaktledaren, fällan var godkänd och när jag kollade den på lördagen, dagen innan polisen tog den så var den märkt, säger han.

Enligt polisen ska fällan ha varit omärkt när de hämtade den.

– Jag tycker att det är lite konstigt att de inte försökte få kontakt med någon i jaktlaget innan de tog den med sig, säger ägaren till fällan och menar att det är ofattbart att polisen lägger sådana resurser på att hämta en fälla under en söndag.

Köras till tippen

I polisens rapporter framgår att polisen beslutade att fällan skulle köras till tippen och att man då haft isär den för att lättare kunna transportera den. Men den slängdes aldrig, eftersom polisen fick kännedom om att det fanns en ägare som gjorde anspråk på fällan.

– Hade jag inte stått på mig så hade de slängt den.

Men det tog nästan två månader innan fällan lämnades ut och då var den inte längre hel och inte heller användbar för jakt.

– Först visste jag inte ens att den fanns i Kristinehamn.

Ägaren, som själv byggt fällan, krävde ersättning på 20 880 kronor för den trasiga fällan. Beloppet innefattar 5 000 kronor för en ny fälla, 9 000 kronor för förstörd jakt samt 6 880 kronor för utebliven arbetsinkomst under den tid mannen inte kunnat arbeta eftersom han behövt ha kontakt med polisen samt sätta ut en ny fälla.

Nu konstaterar alltså Justitiekanslern att ägaren ska få en ersättning på 5 000 kronor från polisen. Han får ersättning för beloppet för själva fällan dock inte för inkomstbortfall och förlorad jakt.

Artikeltaggar

Brott & blåljusJaktKristinehamns kommunPolisenTjuvjakt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.