Hoppa till huvudinnehållet

Kontaktskapande projekt nominerat till utmärkelse

Publicerad:
Kerstin Carlsson är projektledare för Steget före som har nominerats till Landsbygdsnätverkets utmärkelse Ullbaggen.
Kerstin Carlsson är projektledare för Steget före som har nominerats till Landsbygdsnätverkets utmärkelse Ullbaggen. Foto: Privat

Hallå där... Kerstin Carlsson från Mellerud, projektledare för Steget före, ett av 15 projekt i landet som tävlar om Landsbygdsnätverkets utmärkelse Ullbaggen, en utmärkelse som syftar till att lyfta framgångsrika landsbygdsutvecklande projekt.

Vad är Steget före?

– Det är ett projekt som syftar till att främja integrationen i våra små kommuner i Dalsland, Munkedal och Årjäng. Det är något samma förutsättningar för de olika kommunerna i området med avfolkningsproblem och svårigheter i att hitta arbetskraft. I samband med flyktingkrisen 2015 kom det många flyktingar och många av dem har rotat sig och vill bo kvar. Det vill kommunerna också eftersom vi behöver bli fler och ha mer arbetskraft. För att det ska fungera fullt ut måste man förstå språket och hur samhället fungerar samt komma in på arbetsmarknaden.

Hur fungerar projektet?

– I projektet träffar vi nyanlända och hjälper dem ett steg i taget att förstå, kunna bo och att trivas i vårt område. Mycket handlar om arbete och för att kunna ha ett jobb är språket en viktig nyckel, och där vi genom projektet hjälper dem med språkpraktik. Det är flera som har gått igenom hela processen och som nu har tillsvidareanställningar. Jag tror att det är bra att ha någon som hjälper till med kontakter och som visar vägen.

Vad betyder nomineringen för projektet?

– Det känns fantastiskt och det är väldigt roligt att det här projektet har blivit utsett som ett av de bästa i landet. Vi har varit i gång i två och ett halvt år nu och det är kul att det får så mycket uppmärksamhet.

Vad kan nomineringen ge i ett längre perspektiv?

– Det är lite svårt att säga, men man kan hoppas på att det blir ett ännu större utfall med fler arbetsplatser som vågar ta emot en nyanländ så att fler får chansen att komma ut i samhället och kan etablera sig.

Vad tror ni om era chanser att ta hem utmärkelsen Ullbaggen?

– Det är helt omöjligt att säga, de andra nominerade projekten är jättebra. Det vi gör är ganska vanliga saker, som att förmedla kontakter, utan någon jättespeciell eller häftig metod. Genom projektet finns vi till hands och följer dem från punkt A till punkt B, för både nyanlända och arbetsgivare.

Vad ska ni göra om ni vinner?

– Då får vi fira ordentligt! Nu fortsätter vi att jobba som vanligt under hösten innan vinnaren presenteras i november.

Lycka till!

– Tack så mycket!

Artikeltaggar

ÅrjängDalslandIntegrationKerstin CarlssonLeaderMunkedalNyheterUllbaggen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.