Idéerna lever kvar efter Utøya

Publicerad:
I dag hedrar vi våra kamrater. Vi lovar att fortsätta kämpa för det dem trodde på. Vi lovar att den socialdemokratiska ungdomen ska vara den främsta rösten mot fascismen, skriver Alexander Paulsson och Katerina Josefsson. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Åtta år efter morden på unga socialdemokrater i Norge fortsätter den socialdemokratiska ungdomen organisera läger på Utøya som förblir en plats för möten människor emellan, skriver Alexander Paulsson och Katerina Josefsson.

Våra kamrater är döda, men inte deras idéer. SSU fortsätter våra vänners politiska kamp för jämlikhet och demokrati. Det kommer alltid vara vårt löfte till AUF. För SSU är årsdagen ett tillfälle att minnas, lära och engagera. Att minnas våra kamrater i AUF, att lära oss om de politiska idéer som låg bakom terroristens handlingar och engagera oss mot fascism och för jämlikhet. Åtta år efter morden på unga socialdemokrater i Norge fortsätter den socialdemokratiska ungdomen organisera läger på Utøya som förblir en plats för möten människor emellan.

Precis som Arbetarpartiets ungdomsförbund i Norge har Utøya, så samlas unga socialdemokrater i Sverige på Bommersvik om somrarna, för att arrangera politiska läger och kurser. Våra band med våra norska kamrater har alltid varit nära, inte minst för Värmlands SSU-distrikt som brukar hjälpa varandra under valrörelserna. Så sent som förra året besökte en delegation från AUF länet för att kampanja i valrörelsen. Det är därför en självklarhet för oss att känna solidaritet med våra kamrater och arbetarrörelsen i Norge.

När 69 ungdomar mördades på Utøya 22 juli 2011 var måltavlan ingen slump. Socialdemokratin har alltid varit nazismens motpol. Arbetarrörelsen ideologi har alltid stått för det öppna, jämlika och demokratiska samhälle som socialdemokratin varit med och skapat och som vi vill fortsätta stärka och utveckla.

Samtidigt växer fascismen runt om på kontinenten. Misstro och hatet ökar bland människor och upplevelsen att de politiska lederna inte kan möta otryggheten blir starkare. Vi ser det runt om i Sverige och vi ser det här i Värmland. Det är, menar vi, ett resultat av ett samhälle där klyftorna växer och där fördelningen av samhällets rikedomar är orättvis.

Den samlande arbetarrörelsen står inför stora utmaningar i att vända den negativa samhällsutvecklingen och fånga upp det växande hatet. Demokratins främsta vapen mot nazismen är en politik för ökad jämlikhet, som omfördelar resurser och stärker våra gemensamma välfärden. Så att fler människor och inte minst ung får ett jobb med schysta arbetsvillkor att gå till. Så att fler unga kan flytta hemifrån och starta sina liv.

Men nödvändigheten kräver också att fler engagerar sig och organiserar sig, så att avståndet människor emellan blir kortare. Då minskar också utrymmet för hatet och våldet. Helt klart, behöver även det politiska klimatet bli varmare. Endast så kan vi skapa det goda samhället, där alla kan känna framtidstro och tillit för de samhällssystem vi har.

Vi kommer alltid avsky gärningsmannens illdåd. Likväl inser vi att vi måste göra vår del för att fortsätta engagera alla de unga som delar våra värderingar och driva på politiskt gentemot makthavarna, för att skapa det samhälle som nazismen hatar. I dag hedrar vi våra kamrater. Vi lovar att fortsätta kämpa för det dem trodde på. Vi lovar att den socialdemokratiska ungdomen ska vara den främsta rösten mot fascismen och en plats där idéerna för framtidens politik får växa och förverkligas.

Alexander Paulsson

Distriktsordförande, SSU Värmland

Katerina Josefsson

Internationell ledare, SSU Värmland

Artikeltaggar

Alexander PaulssonAUFDebattNorgeSSUTerrorismUtøya

Läs vidare