Doug Seegers släpper inte taget om Sverige

Publicerad:
Doug Seegers spelar på Arvika Folkets park under tisdagskvällen. Foto: Ida Myrin

För ungefär fem år sedan bad Doug Seegers till Gud om frälsning efter flera år av hemlöshet och alkohol- och drogmissbruk. Kort därefter träffade han den svenska sångerskan Jill Johnson och mötet förändrade hans liv. Nu turnerar han med sitt nya album A story I got to tell och gör två Värmlandsstopp längs vägen.

När NWT träffar Doug Seegers sitter han på uteserveringen på Mastmagasinet i Kristinehamn. Han har precis stigit ur turnébilen efter en resa från gårdagens spelning i Bengtsfors.

– Vi gör en turné i två månader och det är spelningar nästan varje dag, säger han.

Han ska spela i Kristinehamn under kvällen och den 23 juli bär det av till Arvika.

– Hittills har turnén varit fantastisk. Det kommer fortfarande folk på spelningarna, vilket jag är otroligt tacksam för. Som musiker behöver man oroa sig lite över hur länge spänningen hos publiken lever.

I Sverige slog han igenom med medverkandet i tv-programmet Jills veranda och hitlåten Going down to the river under 2014. Sedan dess har han släppt totalt sex album och turnerat ett flertal gånger.

"Fint att ha ett eget hem“

Doug Seegers historia har berört många. Innan genombrottet levde han på gatan tillsammans med sin gitarr. Musiken spelade stor roll för honom redan då, men missbruket gjorde det svårt att komma vidare i karriären. Idag ser livet helt annorlunda ut.

– Jag gillar inte att prata om pengar, men jag måste få säga att det känns väldigt fint att ha ett hem, säger han.

Han köpte ett eget hus för pengarna han tjänade på Going down to the river.

– Där har jag bland annat en liten träverkstad där jag gör gitarrer.

Huset och möjligheten att få producera sin egen musik är det som Seegers uppskattar mest med genombrottet. Faktumet att han nu betraktas som en “kändis“ är dock något som får honom att vrida obekvämt på sig.

– Jag vill inte att folk ska behandla mig annorlunda. Jag önskar att man kunde behandla mig som att jag var ingen, som jag var innan allt detta.

– Men jag borde vara tacksam och det är jag verkligen också. Jag lever för musiken.

Något han också är tacksam för är Jill Johnson, även om de idag inte har någon kontakt alls.

– Hon gjorde en fantastisk sak för mig och min tacksamhet är evig.

Doug Seegers upptäcktes av Jill Johnson för drygt fem år sedan. Sedan dess har han släppt sex album och turnerat i Sverige flera gånger.
Doug Seegers upptäcktes av Jill Johnson för drygt fem år sedan. Sedan dess har han släppt sex album och turnerat i Sverige flera gånger. Foto: Pressbild

För genrer samman

Det nya albumet A story I got to tell släpptes den 31 maj. Seegers berättar att han vill att varje ny skiva ska visa upp något helt nytt för fansen.

– Jag gillar det nya konceptet “fushion” där man kan föra samman flera olika musikstilar.

På det senaste albumet har han försökt blanda R&B med country och har planer på att blanda in mer och mer rockabilly i sin musik.

– Country kommer så klart alltid att finnas med i det jag gör. Det är det jag kommer ifrån. Men det kanske inte blir lika mycket nu som det har varit förr.

Redan nu jobbar han på nästa album som ser ut att bli en gospelskiva, full av duetter med kvinnliga musiker han stöter på längs vägen.

Tar sig upp i USA

I samband med det senaste albumsläppet bjöds Seegers in till Grand Ole Opry. Det är ett amerikanskt radioprogram i Nashville som sänder över hela USA. Fokuset ligger på country och det anses vara väldigt hedersfyllt att bli inbjuden.

– Det var första gången och jag var otroligt nervös. Men det gick jättebra! Nu vill man att jag ska turnera i USA.

Tanken är att Seegers ska få agera förband till några större akter för att sprida sitt namn, men han är inte helt redo för att släppa taget om Sverige.

– Jag skulle älska att få göra båda. Jag är så otroligt tacksam för mina svenska fans.

Artikeltaggar

ArvikaDoug SeegersKristinehamnMusik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare