Hoppa till huvudinnehållet

Kultur och komik i fokus på festival i Munkfors

Publicerad:
Owe Clapson ansvarar för den Svenska Bondkomikerfestivalen och Fridolf Rhudin-museet. I handen håller han statyetten som delas ut i Fridolf Rhudin-priset.
Owe Clapson ansvarar för den Svenska Bondkomikerfestivalen och Fridolf Rhudin-museet. I handen håller han statyetten som delas ut i Fridolf Rhudin-priset. Foto: Sanna Stark

Under fredagen drog den traditionsenliga Svenska Bondkomikerfestivalen igång i Munkfors. Då är det komik och kultur som är i fokus fram till lördagen.

Det var på fredagen den 19:e juli som den Svenska Bondkomikerfestivalen drog igång i Munkfors konferenscenter. Då bjöds det på musikunderhållning av bland andra artisten Åsa Bergh och dragspelaren Tord Sölvesson. Lisbeth och Carita från Götet underhöll publiken med skrock.

– Det var en helt fantastisk kväll, säger Owe Clapson, ansvarig för festivalen.

Dessutom delades det prestigefyllda Fridolf Rhudin-priset ut under kvällen. I vinstpotten ligger en kostym samt en trästatyett, som föreställer självaste Fridolf Rhudin som satte orten på kartan under 1900-talet. I år gick priset till komikern och trollkarlen Carl-Einar Häckner.

"Bara gå runt och må gött“

Under lördagen var det en dag för marknad och mingel utanför Fridolf Rhudin-museet. Bland annat höll Roland von Malmborg ett framträdande till publikens förtjusning, och konstnären Marja i Myrom målade en spektakulär tavla som var en av vinsterna i ett lotteri.

Konstnären Marja i Myrom målade en spektakulär tavla som lottades ut under lördagen. Bland annat föreställer den Pippi Långstrump, då skådespelerskan Inger Nilsson tidigare har vunnit Fridolf Rhudin-priset.
Konstnären Marja i Myrom målade en spektakulär tavla som lottades ut under lördagen. Bland annat föreställer den Pippi Långstrump, då skådespelerskan Inger Nilsson tidigare har vunnit Fridolf Rhudin-priset. Foto: Sanna Stark

– Idag ska folk bara gå runt och må gött, säger Owe Clapson.

Den Svenska Bondkomikerfestivalen har pågått sedan 1990, och lockar i regel till sig turister som passerar Gamla Bruket i Munkfors.

– Det brukar komma några hundra besökare och titta. Det är faktiskt inte så många inhemska som besöker, utan 90 procent av besökarna brukar vara utomstående.

Roland von Malmborg underhöll publiken.
Roland von Malmborg underhöll publiken. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

Carl-Einar HäcknerFridolf RhudinMunkforsNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.