Hoppa till huvudinnehållet

Färre aktörer – men högre summor

Publicerad:
Telekområdgivarna varnar för Mobile Group och Telanova. Företagens säljare brukar felaktigt ge sken av att ringa från konsumentens nuvarande telefonoperatör. Arkivbild.
Telekområdgivarna varnar för Mobile Group och Telanova. Företagens säljare brukar felaktigt ge sken av att ringa från konsumentens nuvarande telefonoperatör. Arkivbild. Foto: Berit

Att konsumenter känt sig lurade av telefonförsäljare har länge varit ett stort problem. På senare tid har antalet oseriösa aktörer minskat, men nu handlar det ofta om högre summor.

– Det kan handla om femsiffriga belopp. Det är tragiskt, för det drabbar ofta personer som inte har den bästa ekonomin. Många är rädda för att hamna hos kronofogden och betalar fast de inte borde, säger Mattias Grafström på Telekområdgivarna.

Företagen kan utge sig för att sälja abonnemang och erbjuda mobiler och datorer på köpet. I själva verket kan det sluta med att kunden får en massa dyr hårdvara, men sitter kvar med abonnemanget de hade innan.

– De som håller på har gynnats mycket av att det går att skriva under via sms. Vi tycker att det är vansinnigt att sms kan anses vara ett skriftligt avtal. Där borde lagstiftningen ändras, menar Mattias Grafström.

Större problem för sårbara konsumenter

På Konsumentverket har man fått in en del anmälningar som rör skriftlighetskravet sedan det trädde i kraft ifjol. Bland annat drygt 90 anmälningar som rör företaget Mobile Group.

– De ingår bland annat avtal med konsumenter muntligen trots skriftlighetskravet. De informerar inte heller om skriftlighetskravet. Vi har ett tillsynsärende om det här, meddelar Magnus Karpe, jurist på Konsumentverket.

Telekområdgivarna har nyligen gått ut och varnat för just Mobile Group, och även Telanova. Företagens säljare brukar felaktigt ge sken av att ringa från konsumentens nuvarande telefonoperatör. Sedan skickar de dyra räkningar för exempelvis högtalare och hörlurar som de sagt ska vara gratis.

Konsumenter berättar att de uppmanas logga in hos sin operatör på Mina sidor med Bank-ID och att säljaren ”följer med” in. På så sätt får de kunskap om konsumentens abonnemang.

Enligt tidningen Privata Affärer har mobiloperatören Tre polisanmält Mobile Group för att de använt sig av Tres namn för att lura kunder.

Om du känner dig lurad av Telanova kan du kontakta Telekområdgivarna. Rör det sig om klagomål om mobiltelefoner och annan hårdvara kan du istället kontakta Hallå konsument eller göra en anmälan till Konsumentverket eller Allmänna reklamationsnämnden.

Artikeltaggar

KonsumentKonsumentverketSverigeTelefonförsäljningTelekom

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.